Ameriški demokrati na prihajajoče novembrske vmesne volitve s poostreno kibervarnostjo

Foto: iStock

V Ameriki se bližajo novembrske vmesne volitve, demokrati pa niti dve leti po tem, odkar je Donald Trump predsednik ZDA, ne odstopajo od pravljic o ruskem vmešavanju v ameriške volitve. A kot so izpostavili strokovnjaki, problem niso Rusi, problem so ljudje, saj kibernetska varnost ni vprašanje tehnike, temveč vodstva.

Z bližajočimi vmesnimi volitvami v ZDA se začenjajo tudi poostreni varnostni ukrepi znotraj demokratskega tabora. Tako po pisanju Politica v straniščih v prostorih demokratske stranke (DNC) te dni visijo plakati, ki opozarjajo na hekersko nevarnost. “Zapomnite si: e-mail NI varna metoda komunikacije,” piše na enem od njih, in “če vidite kaj nenavadnega, povejte.”

Plakati naj bi bili vidni simptom povečane kibervarnosti znotraj DNC, in to še dve leti po Wikileaksovem razkritju e-mailov, ki so kazali, kako je stranka rovarila proti Bernieju Sandersu zato, da bi potisnili v ospredje spodletelo predsedniško kandidatko Hillary Clinton. A znotraj DNC še vedno vztrajajo, da so bili za objavljene e-maile krivi Rusi, za kar pa doslej še ni bilo predstavljenega nobenega dokaza.

“Kakor zveni proti-intuitivno, je kibervarnost človeški problem, je problem vodstva, to ni tehnični problem,” je povedal sodirektor Centra za znanost in mednarodne zadeve na Harvardu Eric Rosebach. So se pa zato demokrati naučili pomembne lekcije. Tako je ena od operativk DNC, v katere email so vdrli v letu 2016, povedala, da se zdaj v e-mailih ne pritožuje več čez druge ljudi. “Vsi imajo ljudi, s katerimi se ne razumejo, zato ne govorim več o ljudeh za njihovim hrbtom v e-mailih.”

Ivan Šokić