fbpx

Ameriški demokrati se iz turbokapitalistov levijo v “rahločutne socialiste”

Foto: epa

“Trump je spoznal, da je na milijone Američanov obupanih, medtem ko demokrati tega niso spoznali,” je tokrat dejal Bernie Sanders, ki se je sicer že potegoval za demokratskega predsedniškega kandidata na zadnjih volitvah. To je dejal med svojim govorom v Washingtonu, ko se je trudil ustvariti vtis, da se bodo odslej demokrati borili za pravice ljudi. 

Bernie Sanders je v svojem govoru ugotavljal, da je Donald Trump opazil razočaranje milijonov Američanov, medtem ko demokratom to ni uspelo. Napovedal je, da je v prihodnosti pripravljen sodelovati z Donaldom Trumpom, z namenom skupnega boja proti lakomnosti velikih korporacij, demokrati pa se morajo potruditi, da bi postali bolj občutljivi za težave preprostih ljudi, poroča RT.

Sanders predstavil knjigo s pomenljivim naslovom “Naša revolucija” 
Sanders se je sicer prav tako potegoval za predsedniško nominacijo, vendar pa je še v času predvolilne tekme izgubil s svojo demokratsko konkurentko Clintonovo. V sklopu svojega zadnjega povolilnega nastopa v ameriški prestolnici, pa je Sanders obenem promoviral svojo novo knjigo, ki nosi več kot zanimiv naslov “Naša revolucija”.

Odrešenik ameriške levice 
Sicer je v demokratski stranki omenjeni politik že prejel “zveličavno” poslanstvo “odrešenika levice”, ki še vedno ni prebolela svojega poraznega nastopa na zadnjih volitvah. Demokrati so menda že “odprli svoja srca” za obubožane Američane, ki zaradi socialne ogroženosti pogosto postanejo odvisni od drog in alkohola, pa tudi stopnja samomorilnosti med njimi je pereča težava.

Bernie se igra kritika ameriških korporacij
Primarne politične vrednote Sandersa in “njegovih”, naj bi bile gospodarska, okoljska in socialna pravičnost – česar v zadnjem obdobju ravno niso uspeli dokazati. Svoje zanimanje za sodelovanje s Trumpom, pa je Bernie izrazil z besedami: “Če ima gospod Trump jajca, da se upre tem korporacijam, sem lahko njegov zaveznik.” Vendar pa je obenem že izrazil dvom, da bo v resnici tako ter pristavil, da morajo demokrati ameriškim korporacijam povedati, da ne morejo zgolj iskati le poceni delovne sile na tujem, hkrati pa uničevati delavski razred na domačih tleh.

Sanders se v slogu levičarske tradicije ni mogel odreči režimski propagandi o rasizmu in seksizmu
Demokrat je še priznal, da ameriški srednji razred počasi izginja, s čimer je pravzaprav le dokaj nekreativno povzel Trumpove besede, poleg tega pa slednjega kritiziral zaradi njegovega menda spornega odnosa do klimatskih sprememb in socialnih težav ter se skušal izprsiti kot nekdo, ki se skupaj s svojo stranko bori proti rasizmu, seksizmu, ksenofobiji in islamofobiji, še navaja Russia Today.

Se demokratski “odvisniki od denarja” res zdravijo, ali pa so si zgolj nadeli lažno socialno masko?
Clintonova je prav v času svoje predsedniške kandidature prejemala izdatno denarno pomoč nekaterih ameriških korporacij, ravno tako pa tudi bogatašev in presenetljivo celo arabskih držav. Izdatno finančno pomoč so ji med drugim nudila podjetja kot so: Bank of America, Bank of New York Mellon, Goldman Sachs, JPMorgan in Citigroup. Obenem so jo finančno podprli tudi bogataši: Eric SchmidtBill GatesBarbra Streisand, James Brolin in Tom Hanks. Bodo ob vseh teh obilnih donacijah demokrati premogli dovolj “svojega revolucionarnega” duha in dokazali, da se zgolj ne prikazujejo kot marksisti, ampak znajo svojo domnevno režimsko usmeritev podkrepiti tudi z dejanji?

Domen Mezeg