fbpx

Ameriški dron ubil zloglasno džihadistko “Belo vdovo”, ki je načrtovala napad na britansko kraljico

Britanska protiobveščevalna služba MI6 je sporočila, da je bila junija v zračnem napadu z ameriškim dronom v Siriji ubita zloglasna džihadistka Sally Jones z vzdevkom Bela vdova. Jonesova je iz Velike Britanije pobegnila v Sirijo leta 2013.

Strah vzbujajoča džihadistka Sally Jones oziroma Bela vdova je bila junija ubita v zračnem napadu z dronom ameriške vojske v Siriji, je sporočil šef britanske protiobveščevalne službe MI6. Ugotovitve so pokazale, da je bila islamistka ubita med poskusom bega iz Rake, kjer še vedno potekajo boji med Islamsko državo in koalicijskimi silami.

Že od vsega začetka je sodelovala pri vzpostavitvi kalifata
The Independent piše, da novice niso razkrili že prej zaradi možnosti, da je bil poleg nje ubit tudi njen 12-letni sin Jojo, hkrati pa je težko uradno potrditi smrt džihadistov, ki so bili ubiti v zračnih napadih. Ameriški obveščevalci zato pravijo, da ni 100-odstotno potrjeno, da je bila ubita ravno džihadistka Jonesova, dokler se ne opravi DNK-analiza.

Po poročanju medijev se je Jonesova želela vrniti nazaj v Britanijo.

Načrtovala je teroristični napad na britansko kraljico
Bela vdova je Veliko Britanijo zapustila leta 2013 s svojim sinom, da bi se pridružila kalifatu Islamske države. Tam se je poročila z islamistom Junaidom Hussainom, ubitem v zračnem napadu leta 2015.

Jonesova je bila sicer visoko na Pentagonovem seznamu nevarnih ljudi za likvidacijo, saj je veljala za snovalko številnih terorističnih dejanj. Med drugim je leta 2015 načrtovala napad na britansko kraljico med praznovanjem 70-letnice zmage zavezniških sil v drugi svetovni vojni.

C. Š.