fbpx

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo čestital Sloveniji za Dan državnosti; ponosno so praznovali tudi Slovenci v ZDA

Foto: epa

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je v imenu ameriške vlade iskreno čestital Slovencem za 28. dan državnosti oziroma proslavo obletnice samostojnosti Slovenije. Dan državnosti ob tem praznujejo povsod po ZDA, kjer živijo Slovenci.

Vaša država je zadnjih 28 let trdo delala pri vzpodbujanju cvetoče ekonomije in živahne demokracije in zelo cenimo trdno zavezo Slovenije transatlantskim vrednotam in mednarodni varnosti,” je sporočil Mike Pompeo in dodal, da tesno sodelovanje v zvezi Nato in trgovinsko in investicijsko partnerstvo utrjujeta dvostranske odnose med državama. ZDA prav tako pozdravljajo vodilno vlogo Slovenije z gostovanjem nedavnega vrha Pobude treh morij.

Dan državnosti so 13. junija v rotundi mestne hiše proslavili med drugim v Clevelandu. Prireditve v organizaciji generalnega konzula Andreja Rodeta se je udeležil tudi župan Frank Jackson, kulturni del pa so popestrili Fantje na vasi.

Rojaki v ZDA ponosno ohranjajo spomin na slovensko državo
Prejšnji teden sta bili proslavi tudi na veleposlaništvu v Washingtonu, v Bethlehemu v Pensilvaniji pa je potekal tradicionalni dvig slovenske in ameriške zastave pred mestno hišo, ki se ga je udeležil tudi župan Robert Donchez. Slovenci v Bethlehemu, ki večinoma izvirajo iz Prekmurja, so v petek slavili tudi 90. rojstni dan glavnega pobudnika za praznovanje dneva državnosti z dvigom zastave Stephena Antalicsa. Upokojeni profesor univerze Lehigh je organiziral uspešen upor proti zaprtju slovenske katoliške cerkve Sv. Jožefa v Bethlehemu.

No photo description available.

Hvaležni rojaki so mu ob 90. rojstnem dnevu izročili posebno priznanje. V zgodovini bo ostal zapisan kot raziskovalec, ki je prebivalcem Bethlehema s poreklom iz Prekmurja znanstveno dokazal, da niso “Windish”, kot jih je pred več kot stoletjem prepričala madžarska propaganda, ampak Slovenci. Dan državnosti bodo v sredo na sedežu ZN proslavili tudi v New Yorku na sprejemu, ki ga organizira slovenska misija pri ZN pod vodstvom veleposlanice Darje Bavdaž Kuret.

Demokracija