Ameriški državni sekretar Mike Pompeo čestital Sloveniji za Dan državnosti; ponosno so praznovali tudi Slovenci v ZDA

Foto: epa

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je v imenu ameriške vlade iskreno čestital Slovencem za 28. dan državnosti oziroma proslavo obletnice samostojnosti Slovenije. Dan državnosti ob tem praznujejo povsod po ZDA, kjer živijo Slovenci.

Vaša država je zadnjih 28 let trdo delala pri vzpodbujanju cvetoče ekonomije in živahne demokracije in zelo cenimo trdno zavezo Slovenije transatlantskim vrednotam in mednarodni varnosti,” je sporočil Mike Pompeo in dodal, da tesno sodelovanje v zvezi Nato in trgovinsko in investicijsko partnerstvo utrjujeta dvostranske odnose med državama. ZDA prav tako pozdravljajo vodilno vlogo Slovenije z gostovanjem nedavnega vrha Pobude treh morij.

Dan državnosti so 13. junija v rotundi mestne hiše proslavili med drugim v Clevelandu. Prireditve v organizaciji generalnega konzula Andreja Rodeta se je udeležil tudi župan Frank Jackson, kulturni del pa so popestrili Fantje na vasi.

Rojaki v ZDA ponosno ohranjajo spomin na slovensko državo
Prejšnji teden sta bili proslavi tudi na veleposlaništvu v Washingtonu, v Bethlehemu v Pensilvaniji pa je potekal tradicionalni dvig slovenske in ameriške zastave pred mestno hišo, ki se ga je udeležil tudi župan Robert Donchez. Slovenci v Bethlehemu, ki večinoma izvirajo iz Prekmurja, so v petek slavili tudi 90. rojstni dan glavnega pobudnika za praznovanje dneva državnosti z dvigom zastave Stephena Antalicsa. Upokojeni profesor univerze Lehigh je organiziral uspešen upor proti zaprtju slovenske katoliške cerkve Sv. Jožefa v Bethlehemu.

No photo description available.

Hvaležni rojaki so mu ob 90. rojstnem dnevu izročili posebno priznanje. V zgodovini bo ostal zapisan kot raziskovalec, ki je prebivalcem Bethlehema s poreklom iz Prekmurja znanstveno dokazal, da niso “Windish”, kot jih je pred več kot stoletjem prepričala madžarska propaganda, ampak Slovenci. Dan državnosti bodo v sredo na sedežu ZN proslavili tudi v New Yorku na sprejemu, ki ga organizira slovenska misija pri ZN pod vodstvom veleposlanice Darje Bavdaž Kuret.

Demokracija

 • GverilaStyle

  inflacija je že možna samo 1.4%…..sam kaj k vse ostalo pa pokradejo skorumpirani politiki v navezi z skorumpiranimi gospodarstveniki……….

  • Igor Karlić

   Misliš ti, ki jih narod izvoli. ;)

  • freedomfighter

   A poznas kaksen sistem kjer politiki v navezi z pokvarjenimi gospodarstveniki ne kradejo

   • Perkele

    Spet smo pri infantilni mitologiji brezmadežno ljudstvo vs pokvarjeni politiki.

    Vse je narobe, ker imamo pokvarjene politike, če bi vladalo pošteno ljudstvo bi postali najbolj razvita država v Evropi.

    • freedomfighter

     Ja pozabila sva se dodati da je brezmadezno slovensko ljudstvo totalno pokvarila drhal ki he prisla z balkana…pred tem smo bili prakticno nadljudje

     • Perkele

      Tega je danes izjemno veliko, navsezadnje je praznik samostojnosti. Jugonostalgičarji so se pridružili SDSu pri blatenju napredka Slovenije v zadnjih 28 letih.

      Vse je šlo na slabše in politiki nas še bolj kradejo. Vsako leto novo dno.

      Izjemna druščina obupancev, želja pa pri obeh enaka – ustvarjat neprestane izredne razmere v državi, da bi se lahko razbohotil njihov ekstremizem.

 • Vojvoda Šarec.

  Melanny je pozabila na Slovenijo.

  • Franc Šink

   Res ni lepo toliko poniževati Slovenijo kot jo ti.

   • Vojvoda Šarec.

    Ni res. Politiki niso vredni Slovenije.

   • Vojvoda Šarec.

    Tebi se zdi lepo obtoževati po krivem. Rekla kazala.

 • macon

  Te številke si poglejte polpismeni bebčki, ki sanjate, kako je bilo v Jugoslaviji bolje.

  Seveda je bilo bolje za idiote, ki so dobili stanovanja in službe, potem pa so malo kradli in za nič odgovarjali. Taki sanjajo Jugo tudi na temu forumu.

 • RATATA

  A kdo ve, je nezavisni hrvatski državi tudi čestital za to isto stvar?

  • Vojvoda Šarec.

   Vprašaj svojega liderja Janeza on je simpatizer za dom spremni.

   • RATATA

    Lider te je naredu iz napol strjene sperme milijona jihadističnih migrantov!

    • Vojvoda Šarec.

     Zakaj se jeziš? Sem kaj narobe napisal. Mogoče samo, da nisi simpatizer Jajota.

     • RATATA

      To je dovolj.

     • Vojvoda Šarec.

      Grajas NDHajevce obenem pa simoatiziraš z njimi preko SDS.
      To zame dovolj oz vse pove o tebi. Bi pa ne bi. Jebal bi se al da ti ne uđe. Boril se bi z jezikom in čakal na druge, da krvavijo. Kakšen karantanski vitez si?! Nikakršen.

 • Vojvoda Šarec.

  Čestital je Miru Cerarju; res da ni sine pokončen kot njegov oče, vseeno Američani izredno spoštujejo olimpijske prvake. Janše ne cenijo, njega tretira CIA za vazala, potrćkota.

 • Olga101

  Hvala za čestitke Američani!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!