Ameriški general za nujno zaprtje ukrajinskega zračnega prostora: “To potezo bi lahko izvedli brez širšega konflikta z Rusijo!”

General ameriških letalskih sil Philip Breedlove. (Foto: epa)

Zahodni svet se vse bolj zaveda nuje zaprtja zračnega prostora za ruska letala in dostave Ukrajini bojnih letal MiG-29s, ki bi jih ukrajinski piloti lahko nemudoma pričeli uporabljati, ker so tehnologije vajeni. Te je Poljska pripravljena takoj in brezplačno odstopiti v zameno za nova ameriška bojna letala.

Te bi dostavila v Natovo bazo Ramstein Air Base, s tem pa dala na razpolago vladi ZDA. Upokojeni britanski general Chris Deverell je ta teden zatrdil, da je Nato postavljen pred zelo težko izbiro: ali se bo proti ruskemu diktatorju Vladimirju Putinu boril sedaj ali pa bo vojno zgolj odložil. Deverell je britanskim novinarjem še povedal, da si je premislil glede območja prepovedi letenja nad Ukrajino, poroča Voanews

Nekdanji vrhovni poveljnik ameriškega Nata v Evropi prav tako poziva k prepovedi letenja za ruska letala. General Philip Breedlove je dejal, da bi to potezo lahko izvedli brez “borbenih pravil sodelovanja”, ki bi lahko sprožila širši konflikt z Rusijo. “Koliko žrtev je potrebnih, preden sprejmemo drugačen pristop k tej vojni?” je vprašal.

Bojna letala Mig 29 (Foto: epa)

Več kot dva ducata ameriških strokovnjakov za zunanjo politiko, več nekdanjih diplomatov in svetovalcev Bele hiše je naslovilo odprto pismo na predsednika Joeja Bidna, v katerem poziva k vzpostavitvi “omejenega” območja prepovedi letenja nad Ukrajino, da bi odvrnili ruske zračne napade. Pomembna sopodpisnika sta Kurt Volker, nekdanji veleposlanik ZDA pri Natu v času Obamove administracije, in veleposlanik v času Georgea W. Busha v Ukrajini John Herbst.

Domen Mezeg