Ameriški kongres sprejel resolucijo, s katero je holodomor razglasil za genocid nad ukrajinskim narodom

(Foto: Demokracija.si)

Ameriški kongres je minuli torek sprejel resolucijo, s katero je holodomor (gladomor) razglasil za genocid nad ukrajinskim ljudstvom.

(Celotna resolucija je dostopna tukaj: H.Res.931 – Expressing the sense of the House of Representatives that the 85th anniversary of the Ukrainian Famine of 1932-1933, known as the Holodomor, should serve as a reminder of repressive Soviet policies against the people of Ukraine.)

STOP gradnji plinovodu
Prav tako je ameriški kongres istega dne sprejel resolucijo, s katero je za gradnjo plinovoda Nord stream II (Južni tok II) razglasil, da je v nasprotju z ameriškimi in evropskimi interesi, in pozval predsednika ZDA, naj sproži vse razpoložljive ukrepe, s katerimi bi se prenehala gradnja tega plinovoda.

(Celotna resolucija je dostopna tukaj: H.Res.1035 – Expressing opposition to the completion of Nord Stream II, and for other purposes.)

S premiero filma poklon letošnjemu prejemniku nagrade Saharov Sencovu
Medtem ko ameriški kongres sprejema zgodovinske resolucije, pa so v Evropskem parlamentu podelili že 30. nagrado Saharov za svobodo misli. Evropski parlament podeljuje omenjeno nagrado posameznikom in organizacijam za izjemen prispevek k boju za človekove pravice.

Letos je nagrado prejel ukrajinski režiser Oleg Sencov, ki je bil leta 2015 zaradi obtožb o načrtovanju terorističnih dejanj proti ruski “de facto” oblasti na Krimu obsojen na 20-letno zaporno kazen, so sporočili iz pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji.

Slovesnost ob podelitvi nagrade je bila v sredo v Evropskem parlamentu v Strasbourgu. Sencov se podelitve ni mogel udeležiti, ker je zaprt v Sibiriji, zato sta ga zastopala sestrična Natalya Kaplan in odvetnik Dmitriy Dinze. V Ljubljani pa so podelitev zaznamovali s projekcijo dokumentarca ruskega režiserja Askolda Kurova, ki dokumentira sodni proces proti Sencovu in solidarnost, ki mu jo izkažejo kolegi iz filmskih krogov ter Evropska filmska akademija.

V petkovem pogovoru po projekciji so sodelovale evropski poslanki Patricija Šulin ter Tanja Fajon, izredna profesorica na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani Petra Roter ter režiserka Maja Weiss.

Dogajanje je preko Twitterja (tukaj) spremljala tudi novinarka Demokracije. Na primeru Ukrajine se tako razkriva vsa dvoličnost levičarjev, ki imajo polna usta človekovih pravic, a hkrati podpirajo Putinov režim.

Demokracija.si

 • Van Der Waals

  KOMUNISTI SO MORILCI!!!

  • učko

   O, še mnogo hujši od navadnih morilcev !

  • večni srb

   Slabši.

 • luckyss

  Zgodovinskih dejstev kot je pomor Ukrajincev z lakoto ne gre izkoriščati za današnje politične in vojaške ukrepe…
  To je podobno kot da bi potomce Hitlerjevih hlapcev ponovno začeli metati v jame zaradi grehov njihov dedov in očetov…

  • Ivan

   Bukselj!Pomori,ki so jih zagrešili “ne komunisti” so bili vsi po vrsti obsojeni,prav tako akterji.Obsojeni pa niso bili pomori komunistov in ne njihovi akterji.Če se omejim samo na Evropo so to bili nam dobro znana Josipa in sicer Stalin in Broz.

   • luckyss

    A vašega Dolfija pa ni bilo zraven pri pobojih in genocidih..;)

    • večni srb

     Hitler ni ubil nobenega človeka, bil je umetniška duša, rad je imel pse in ni pretepal žensk ter otrok.

     • Hunyađi

      Kot kipar nadrase germanov. Skrajno pridnih rok, na samem koncu je mal mankal, da bi brez germanskega DNK plastelina ostal.

    • if

     Dolfi je bil vaš vse do 22. junija 1941.
     Do tega datuma sta tudi 6. april 1941 (napad vašega Dolfija na Slovenijo) in 27. april 1941 (Ustanovili ste PIF anti VB in Francija, ki ju je do takrat že obdelkovala vaš Dolfi).

  • MižekFiga

   Ne dovolimo, da nam srbijanci narekujejo obnašanje in poslovanje v naši EU Sloveniji. FUJ srbijanci in marš v svojo balkansko PM.

   • Nesporni luzer 2018

    Pa vi jansisti se obsedeni srbofobi. Odkar se je vas pastir ivan pristinski, zacel druzit z ustasi, ste kot po narocilu zasovrazili Srbe, a se sami ne veste zakaj. Vasa dva edina “argumenta” zakaj sovrazite Srbe, sta Zoki in “JNA agresorji”. S tem da je med “JNA agresorji” bilo tudi ogromno Slovencev in Hrvatov, ki so sluzili v JNA.
    Tepci zabiti, ne veste da so nam Srbi v resnici vecji prijatelji kot Hrvati, ki bi nas najraje zive pozrli. Ampak vi, bebci jansisticni kar hlapcujte tistim ki vas najbolj sovrazijo. Hlapci zmesani.

  • Matt von Glanz

   Merkel si zasluzi kazen zaradi aktualnega izdajstva svoje drzave

  • Steiermark

   Glede na vsesplošno poznano dejstvo, da je bil tito veliko večji zločinec od Hitlerja, ali se ti kaj bojiš, da boš plačeval grehe svojih prednikov, ki so po ukazu tita, smrdljivega množičnega morilca in pedofila, morili in plenili po Sloveniji, njihovi potomci plenijo-te, ponovno – vkradli ste nam Slovenijo!

 • Bandit123

  Amerikanci so naredili kup genocidov v Ameriki in drugod po svetu in bi bilo bolje da ne pametujejo in najprej pometejo svoj prag.

 • RATATA

  Kdaj bomo pa Slovenci na vrsti, da bi kdo kakšno resolucijo sprejel v zvezi z vsemi obveznimi oddajami, krajami govedine za partizanske golaže, križeve pote čez Karavanke v obe smeri ….?

  • MižekFiga

   Ne pozabimo na nemško govorečo manjšino v Sloveniji.

   • RATATA

    Kaj pa je slovenski narod naredil tej nemško govorečim Kočevarjem? Tisto oblast ni ljudstvo izvolilo in s tisto oblastjo nima nič, saj dela enako kot s Kočevarji tudi s slovensko govorečimi Slovenci.

    • Steiermark

     Malo se izobrazi, da neboš vedno klatil bedarij! Štajerci smo prvi in edini avtohtoni, nemškega rodu, nič manj, kot Kočevarji, ki so pa prišli iz nemških dežel, pred ca. 700 leti! Obojim pa je bila odvzeta, po zaslugi maistra, kasneje tita, ki tistih, ki ni poklal, jim oz. nam je pa odvzel pravico do materinega – nemškega jezika , zaprl nemške šole in na vse mogoče način preganjal naše sonarodnjake!

     • Hunyađi

      Dj ne laz ce so se vedno v Lotmerku Stajerski fantje tepli s svabom za jezik in pravice..Svabi so bli tam fasisti kot Italjini v Trstu.

     • Hunyađi

      BABA TROLA ZE VSAKEMU SLOVENCU DA JE SVABICA
      POTEM MEN DA JE SLOVENKA .
      A TI SEBE BERES IZ KJE SI TI PRLEZLA.PA TI MAS RESNICNO
      KACJI JEZIK…OBNASAS SE KOT MOSKULJA..STABO RES NI NEKAJ VREDI..A TI JE MAMA PILA?
      POMANJKANJE LUBEZNI S SRANI MATERE …
      MOJA MAMA JE STAJERKJA ZENSKA TUDI CE MA PROU SE SAMO SMEJI IN NIKDAR NE KREGA ..CE JE ZAKLELA JE RELA HUDIC GRDI …TI PA GOVNAS KOT JAZ.. SE DESCI TU GOR NE KOLNEJO. KAJ JE S TEBOJ?

     • Tone

      Nemškutarje na kandelabre!

     • RATATA

      .. in katerega leta so prišli avtohtoni nemci na Štajersko?

    • Tone

     Kočevarjem nobena slovenska oblast ni naredila nič. Svojo zemljo in nepremičnine so prodali italijanski družbi Emona (še obstaja s sedežem v Trstu in čaka, na kako izdajalsko oblast, ki jim bo priznala lastništvo nad Kočevsko). Potem so se vkrcali na vlake in se odpeljali v Zasavje in se naselili v vaseh, iz katerih so Nemci pregnali Slovence v izgnanstvo v Srbijo.

     • RATATA

      Fašistični Italjani so kot zavezniki nacističnih nemcev Kočevarje izselili leta 1941 v Posavje, ki je bilo izpraznjeno od nemcev, saj so Slovence preselili v Srbijo, mnogo otrok pa tudi v Nemčijo (“ukradeni otroci”)”.
      Leta 1945 so morali skoraj vsi Kočevarji zapustiti Slovenijo oz. socialistično fr Jugoslavijo. Tiste, ki niso pravočasno pobegnili, so jugoslovanske oblasti na osnovi AVNOJskih sklepov razlastile in potem izgnale. Veliko Kočevarjev je umrlo v taboriščih, predvsem v Strnišču (Sterntal) in Teharjah (Tüchern).

     • Tone

      Italijani nimajo nič pri selitvi Kočevarjev. Übermenschi pač niso želeli živeti pod Makaronarji. Vse so organizirali Nemci. Na izpraznjenem območju je nastalo partizansko osvobojeno ozemlje. Kar italijanskim okupatorjem nikakor ni bilo všeč, zato so v ofenzivi požgali vse izpraznjene vasi, s cerkvami vred, da jih ne bi uporabljali partizani. Za svojo nesrečo so si Kočevarji sami krivi in se mi ne smilijo niti tisti, ki so bili po vojni maltretirani, čeprav niso vsi odšli prostovoljno. Sem iz tistih krajev doma in imam Kočevarje tudi v sorodstvu.

     • RATATA

      To, da so si sami krivi…. povej avtohtoni nemki na Štajerskem z nick nejmom steiermark.

     • Tone

      Kolikor vem, se steiermark nima za Kočevarko, ampak za avtohtono Štajerko. Kar lahko tudi je, saj Nemci prebivajo tam že od srednjega veka. V bistvu je nemčurka, ki čaka novega firerja, da bo Štajersko spet naredil nemško. Prejšnjemu je spodletelo.

      Tisti štajerski Nemci, ki so potegnili s firerjem in pomagali preganjati Slovence in jih ponemčevati, so si za grenko usodo po vojni sami krivi.

     • RATATA

      A da bi bili nemci avtohtoni na Štajerskem? In kako so lahko nemci z Bavarske in iz vzhodne Tirolske pripeljani (za kazen, ker so se kot kmetje uprli oblastniku) na kočevsko približno leta 1330 tam avtohtoni?

     • Tone

      Potem avtohtonih sploh ni – vsi so nekoč od nekod prišli. Ali pa je treba določiti, koliko časa mora neka narodna skupnost kje živeti, da bi postala avtohtona. Da se Kočevarji niso odselili, bi jim bila že v Jugi priznana avtohtonost. Na kočevskem takrat ni živel nihče, izkrčili so gozdove in se naselili.

     • RATATA

      V primeru Štrigove npr. se Slovenci niso nikamor odselili, tudi po tem ne, ko so jih že po “svobodi” hrvatski bratski miličatji in oznovci s krampi nekaj potolkli, pa niso postali manjšina na hrvatskem. Tudi v Prezidu ne.

     • Tone

      To je pa politika. Na svetu je na tisoče manjšinskih identitet, ki ne uživajo nobenega priznanja. Slovenci smo si morali od Trubarja do 1990 močno prizadevati, da smo dosegli polno mednarodno priznanje. Posamezni deli izven meja države, pa imajo še zmerom težave. Problem manjšin je, da svoje veljave ne morejo doseči z nasiljem, tako kor veliki narodi.

     • RATATA

      Hrvatski veliki narod?,,, saj ni bistvo to, kar Slovencem v omenjenih dveh primerih ni uspelo, temveč kaj je uspelo hrvatom znotraj iste države uspelo storiti Slovencem!

     • Tone

      V tem smislu je velik vsak narod, ki je večji in si privošči silo nad manjšim. Zgodovina pozna tudi po številu majhne narode, ki so vladali po številu večjim.

      To so zgodovinska dejstva, ki jih po mojem nima smisla vlačiti v sedanjost. Hrvati imajo mnogo bolj izraženo državniško zavest, saj so v njihovem zgodovinskem spominu srednjeveška kraljestva, v AO so znali mnogo bolje parirati Madžarom kot mi Avstrijcem, v Kraljevini so si izborili banovino, pod nemško okupacijo pa NDH. To jim je pač treba priznati.

      Niso pa Hrvati kaj zelo groznega storili Slovencem, pač pa nekaj posameznikom in vasem.

     • RATATA

      Sramuj se svoje nevednosti ali pa še hujše, zavajanja!

     • Tone

      Kaj pa sem pozabil povedat?

      Koga lahko zavajam, če povem svoje mnenje?

   • Hunyađi

    Al pa srbsko govorece Celjane u Vojvodini.

  • Hunyađi

   Sj so zbombal Beograd. Balkan ma ukrajiniose na kosovo polje.
   Piranski Krim bodo pa sosedom prpisal, ce se bodo nas spet kj pametne delal.

 • Krtača 20

  Že v redu. Kaj pa Indijanci?

  • luckyss

   Oni ne štejejo…so bili rdeči ;)

 • Tom Slayer

  Naj se prvo opravičijo indijancem potem pa naj pametujejo drugim.

 • večni srb

  Sem pogledal tisto deklaracijo, tam lepo piše, da je ameriški kongres zaprosil ukrajince za študijo, na podlagi je bila sprejeta.
  Kot glavnega krivca, deklaracija obsoja Stalina in njegovo sovjetsko vlado.
  Opisani zločin se je zgodil, ko je sovjetska vlada zaplenila nacionalne zaloge žita ter jih prodala v Anglijo in Italijo. Stalin je tudi preprečil mednarodno pomoč in zaprl zunanje meje Ukrajine, da lačni državljani niso mogli pobegniti ven.

  Ali je vse to res?

  • večni srb

   Ruski viri pravijo, da so sovjeti res nacionalizirali nacionalne zaloge hrane, ni pa znano kaj so s tistim žitom potem naredili, očitno je bila motena preskrba prebivalcev. Analize kažejo, da je bilo v Ukrajini hrane dovolj, vendar jo velikonemška ukrajinska buržuazija namenoma ni razdelila po državi, ker so hoteli s stradanjem lastnega naroda preprečiti nacionalizacijo.
   Ukrajina je bila že takrat razdeljena med ukrajince, ki so bili po rodu nemci, ki so migrirali v Ukrajino po vojnah in jo skušali asimilirati. Očitno niso stradali vsi ukrajinci, velika večina jih ni jedla pokojne in so preživeli tisto zimo.

   Ali je vse to res?

 • večni srb

  Kdor hoče investirati v velike projekte mednarodnega pomena, mora najprej prosititi za dovoljenje svetovne policaje, pa ja de.
  Vprašanje je torej, če je ameriška resolucija o nezaželjenem plinovodu v skladu z mednarodnimi zakoni Združenih narodov, sicer se obnašajo kot zarukani teroristi.

  Deklaracije o nezaželjenosti plinovoda pa nisem našel, ker ste v članku dvakrat prilepili isto povezavo.

 • Franc Šink

  Amerikanci naj pustijo ostali svet vsaj nekaj časa na miru. Da se lahko oddahne. To velja tudi za druge jastrebe.

 • Hunyađi

  Amarerigo bonasera bo povsod moralnega dvolicneza spilal, domorodce ma pa se zdj u gulagih. Nabijem jih nakurac jenkije, zmer so mi bli irokeze bl faconarji u vestrnih, ce ne stejm legendo Clint E., sklesana faca, dve besede u ceumu filmu, enkrat plunk tobacco żvecilna u potepuskega đukca, prjezdu, potegnu, pihnu.

  • Olga2345

   Govorite o filmu Menina planina?

   • Hunyađi

    Menina pavza.

    • Olga2345

     Ti nimojo menopavze, saj jih takrat še ni bilo, ko so bežali z Menine planine…. Pa razumi kdor more…

     • Hunyađi

      gospodic Olgic, drz se metle al pa sisalca, ste se coprnice modernizirale. Specialci ne bezijo, za to obstaja zargon, takticni umik.

 • Olga2345

  Fajonka?!!!

  • večni srb

   Kdor zavrne kraški pršut, pa za to nima zdravstvenih razlogov, kar naj crkne od lakote.

  • Steiermark

   Ne, oni pripadajo tistim, isto kot komunisti, ki žrejo ljudi, na takšen ali drugačen način! Komunisti so to pri nas že dokazali, po 45 letu, kamelarji pa že začenjajo kazati tudi nagibe k temu…..

 • if

  Prosim ameriški kongres, naj enako vrednoti dogodke n apodročju Slovenije povojne SFRJ.

  • večni srb

   Bravo, nisem ti dal plus, ker se ne strinjam z ameriško metodologijo deklaracije, vendar si izpostavil pomembno dejstvo.
   Slovenija je nagnala srbe, napadla nas je cela Jugoslavija, zase pa nismo pridelali niti tretjino vse hrane, ki jo čez leto pojemo. Zdaj mi pa prosim razloži, kdo je skoraj zakrivil holodomor, ko nas je sredi zime, zaradi principov in neučakanosti, skoraj obsodil na smrt od lakote. Ker, če bi nam spodletelo obraniti osamosvojitev, ne moremo vedeti kaj bi se zgodilo z nami, zagotovo pa bi SFRJ preprečila pomoč v hrani iz tujine, jugoslovani nam pa tudi ne bi pomagali.

   • Matt von Glanz

    Politicni dogovor je zagotovil osamosvojitev – JLA je prisla v Slo obkolit CRO.

 • opazovalec

  Spodobilo bi se omeniti, da je v veliki lakoti 1932-33 v SZ umrlo okoli 11-14 M, od tega v Ukrajini 4-7M od 31M, oziroma kakšnih 15-20%, na nekaterih področjih tudi preko 25%. Toda ne pozabit, najvji delež smrtnosti je bil v Kazahstanu, umrlo je 38% Kazakov (1,3 M, skupno 1,5, po nekaterih virih do 2,3 M). Kazaki so tako najbolj trpeli zaradi napačne kmetijske politike. The two Soviet censuses show that the number of the Kazakhs in Kazakhstan dropped from 3,637,612 in 1926 to 2,181,520 in 1937.[13]

  In lahek sklep je, da pravzaprav ne gre za genocid, saj ni bil usmerjen proti določeni etnični skupini. (V 2. členu konvencije o genocidu je genocid definiran kot katerokoli od naslednjih
  dejanj, storjenih z namenom v celoti ali delno uničiti neko narodnostno,
  etnično, rasno ali versko skupino:
  . Vsekakor pa je bila politično motovirana morija razsežnosti do takrat redko videna, če sploh.

  • večni srb

   Vsaka občina je imela svoje socialistične kulake, veliki kmetje so vedno ubogali gospodarje, niti ena žival na svetu ne bo dala zadnjega koščka hrane, ne da bi se prej zanj stepla do smrti, Itak.

 • Nord stream pomenu južni tok?? Sicer pa verjamem, da je v nasprotju z ameriškimi interesi, saj neodvisnost drugih narodov od njih definitivno ni v njihovih interesih.

  • xtc

   Heh cepc,saj je plin že žez Ukrajino,Severni tok,bo EU še bolj porinil v plinsko odvisnost od KGB komunista.

   • večni srb

    Torej je ceneje vlačiti plin tisoče kilometrov daleč kot po najbližji poti, razdalja menda ne povzroča nobenih izgub, res si pameten.
    Pošteno trgovanje je EDINA garancija za trajni mir in sodelovanje.

    • Goran Hvala

     tega biznisman jansevik ne zastop….vazn da ima on polno rit.. zravn pa flanca o demokraciji in svobodni trgovini…pa raketke spusca ker nima kej boljsga za pocet.. :-)

     • xtc

      Komu Putin KGB tepčki z nivojem žabe v polnem pogonu.Kot Kučan pasji d***.

 • Nesporni luzer 2018

  Ameri naj ze enkrat nehajo vtikat svoje parklje po celem svetu, ker kamor izvozijo svojo krvavo “demokracijo”, je potem tam se desetetja opustosenje.Ameri so kot Huni in Jajo. Kamor stopijo, se trava ne raste vec.

  • xtc

   Kamor Rusi in Putin-komunisti tisočletja ni nič.

   • Goran Hvala

    ja za emere ne mors rect tisocletja ce pa je cela amerika mlajsa od mojega sela..se kolumb ni do tja priplul ko smo mi ze obstajal pa rusi tud.. :-)…

    • xtc

     Samo Kurs in Kuznjecev poglej pa ti bo morda jasno umski invalid,če sploh kdaj.

  • Matt von Glanz

   Ideali so mirni, zgodovina je pa krvava. Raje imam zahodne ideale, ki jih trenutno prezentira Trump

 • xtc

  Ja treba se bo enkrat nehat sprenevedati o “ruskem osvobajanju”,,da Gladomor je bil čisti namerni genocis Ruskokomunistične bande,nič manj ni bilo zkočinav ob drugih “osvobajanjih”,kjer so izganjali cele narode v Sibirijo ali pa večino pobili in naseljevali rusko drhal.
  Definitivno pa Severni tok ni živlensko v interesu EU,saj bi lahko Rusi posamične odjemnike bistveno bolj izsiljevali in ropali.

  • večni srb

   Od kod ti ideja, da bi morali rusi hraniti ukrajince, a so bili dojenčki?

  • Goran Hvala

   kaj pol severni al juzni tok? prvic slism da je north-jug.. cesa vse ne zves na janseviskem portalu..sami veleumi.. ni cudno da je sam za vas vse kontra. ..pa ves da so rusi izseljevali cele narode. . glih en tolk kot amerosi indijance..itak da je to ni genocid ce tak racejo amerosi in janseviki…:-)…ukrajinci naj raje plin placajo ne da ga biradi zastonj cuzal zravn pa jokal kolk jim je hudo…a zvijo kej boljs odkar jih amerika fila z vosjko? baje se ful pozna.. dnarske so vsaj 200% visje…:-)…nakladaci…

   • xtc

    Kdo je napadel in okupiral koga?
    Ukrajinci Rusijo ali obratno?
    Glej odtavaj v tvoj Putin land in živi tam ,če je tu tako hudo in se nesprenevedaj o ruskokomunistični zločinski bandi z Yugoviško vred.

 • večni srb

  Kako dolgo bi lahko hranile slovenski narod ribe v rekah, jezerih in morju ter divjačina in razni oreščki v gozdovih, preden bi se začeli žreti med sabo?

  • večni srb

   Ali je bil holodomor v Ukrajini posledica kronične zarukanosti in duševne pohabljenosti?

  • Matt von Glanz

   Niti dneva, ker bi se takoj zaceli

 • večni srb

  Ameriški kongres je torej potoval nazaj v času in odkril nedvoumne in neposredne dokaze, da je sovjetska oblast, načrtno, namenoma izstradala ukrajinski narod do smrti.
  Če ne, potem ti šalabajzerji niso normalni.

  • ZatonMesecnikov

   Ne načrtno. posledica družbenega in gospodarskega eksperimentiranja. kar pa se v končni inštanci ne razlikuje od “načrtovanega”.

 • gorjanc

  TA HOLOKAUST je bil grozen,
  Kmetom so pobrali ves živež z ozimnico vred,ko so sestradani kmetje in otroci po poljih zbirali preostale bilke z žitnimi zrni so jih na mestu pokončali !!!!!!
  TE zverine ki so ta holodomor ORGANIZIRALI IN VODILI ,bi morali ODGOVARSATI pred sodišči, VENDAR ;BI BILI PRESENEČENI, DA TEGA NISO VODILI ETIČNI
  R U S I . AMPAK TISTI KI SO VODILI TA DRUŽBENI EKSPERIMENT, V KATEREM JE BOLO RUSOV LE ZA VZOREC (natepli so se iz cele Evrope in celo iz ZDA ,da bi sodelovali pri ustvarjanju nove družbe -marksistične Marx in njegova ideologija je bila živa na zahodnih univerzah in so jo ob oktobrski revoluciji izvozili tja tudi OB IZDATNI FINANČNI POMOČI IZ NEW YORKA (kdo pa je imel v rokah kriminalni kapital v rokah pa je jasno)
  N a YOUTUBE je veliko filmov ,ki vas bodo OSUPNILI, meni so “ODPRLI OČI”

  • murgl

   Začetek tega dogajanja je na las podoben trmu, kar se trenutno dogaja v Eu. Priča smo eksperimentu, ki ga neke elite izdatno financirajo, v prvih vrstah so že ljudje, ki na licu mesta to “ideologijo” vehementno zagovarjajo, v ozadju je tiha večina , ki se v naj boljšem primeru izživlja po forumih in si misli kako je fajn, ker bi bilo lahko huje. No to pa še pride in takrat se bo zgodila nova epokalipsa. Vsi skupaj pa rinemo natanko tja.

  • Tone
 • Orvel 1984

  Sicer nikomur tukaj ne bo kapnilo sam…
  Glavni dirigent tudi tega je bil Gruzijec Stalin ne !!
  Rus Stalin in Ameri so sedaj veliki prijatelji z Gruzijo ???
  A to je nepomembno glavno da so dobile ovce hrano…beee

  • ZatonMesecnikov

   Orvele, malo te splošna razgledanost baše. Holodomor niti ni bil nameravan, bil je le posledica zgrešenih boljševističnih družbeno gospodarskih eksperimentov. najbolj so nasrkali Ukrajinci, ker je bilo tam pač največ kmetov.

   tako kot v Jugi, ko je broz pa kardelj proglasil zadružništvo, sledila je lakota. na srečo so bili Američani z UNRO blizu…. Ukrajinci te sreče niso imeli.

   • Orvel1984

    Zdaj ne vem koga baše kaj
    Razlog zakaj se je to zgodilo je sekundarn dejstvo je da to niso dirigiral Rusi v prvem planu ampak Gruzijec in njegova desna roka in naslednik torej Ukrajinec
    IN če bi se Ameri radi šli pravičnosti bi moral obtožit Gruzijo in Ukrajino NE
    pa Rusijo kar je EDINI NAMEN te zgodbe EDIN !

    O Jugi raje ne začnem ker si pokazal svoje NE znanje

    • Steiermark

     Da bi Zaton mesečnikov pokazal svoje neznanje, mi je neznano. Da pa ti kažeš svojo indoktrinacijo, v kateri vse poteka tako, da so krivi tisti, ki so bili umorjeni, morilci, kot stalin in lenin, dva zločinca najhujšega kova, oba psihopata, kot tito, in vsi do dajali povelja glede holodomora – holokavsta!

   • Tone

    Američani z UNRO nekaj let povojni zalagali vso Evropo.
    O kakšni lakoti v Jugi ni nič znanega.

   • Steiermark

    Mislim, da si se pa tukaj ravno ti malo zmotil. Holodomor je bil nameravan in sicer že od psihopata Lenina in Stalina! Oba sta načrtovala pomor 20 % prebivalstva, najprej so kmetom, ki so proizvajali žito za celo Evropo in zase, odvzeli zadnjo merico žita, da ga niso mogli niti posejati več, tako jim je zmanjkalo za prehrano, nakar so začeli umirati od lakote. Divjaki – vojaki, ki so nadzirali umiranje teh ljudi, ne samo kmetov ampak tuddi po mestih, so imeli dnevne kvote, koliko so jih lahko pobili ali kar napol mrtve naložili in odpeljali ter sami začeli zahtevati, da naj jim povišajo kvote ljudi za pobijanje….. Vse to boš našel v knjigi Črna knjiga komunizma, ki govori o tem, da je komunizem po celem svetu, poklal in na raznorazne načine pobil – eliminiral 200.000.000 nedolžnih ljudi! Ukrajincev bi naj poklali 20 milionov in to v samo nekaj letih – dvajsetih!

    • sevenx

     Ja in potem je sledila lakota v Nemčiji In tako so za malo denarja kupili vojno v Evropi.

    • ZatonMesecnikov

     Dobro ostanimi v sferah normalnosti. Oblast proletarcev želi ustvariti proletariat, če ga nima in praviloma ga ni imela. To pa stori z realokacijo sredstev podeželja v industrijsko dejavnost. Posledica je huda lakota. Tako je bilo pri nas, Zadružništvo, pa maovi veliki skoki naprej…

     • Steiermark

      Jaz sem govorila o holodomoru, ki so ga v dvajsetih letih izvajali komunisti, kot je spaka pedofilsko psihopatska, Lenin in stalin, dva huda zločinca, kot je tudi njihov sisteem, ki so ga raznorazni pedofilsko komunistični psihopati, po 45 letu uvedli tudi pri nas! Da nebo nesporazuma, ti priporočam prebiranje kakšne verodostojne knjige, kot je npr. Črna knjiga komunizma, kjer govorijo (zgodovinarji, ki so jo spisali), kako je potekalo uničevanje in eliminacija 20 milionov Ukrajincev Obstaja pa tudi cel kup drugih knjig, poleg Solženicina , ki opisujejo to morijo izvedeno od komunističnih psihopatov, formata stalin, lenin, trocki itd. Same zveri, katere si sedaj želijo posnemati razni meseci in k. violete …..ter kučko!

     • ZatonMesecnikov

      Komunizem je uvajal gospodarske in družbene eksperimente. Posledica tega so bile praviloma velike lakote. zato holodomor ni iz nič drugačnega naslova, kot Maotovi Veliki skoki naprej in še veliko hujša lakota in število mrtvih, kot holodomor. Pa Kardeljevo in Brozovo zadružništvo.

     • Steiermark

      Ti enostavno nemoreš sprejeti, da so psihopati, kot stalin, lenin, tito, mao tze dong in ostala drhal, načrtovala iztrebljanje poštenih ljudi …..Po Ukrajini, ko so jim rusi , od vrat do vrat pobrali popolnoma vse, tudi zadnjo, za setev namenjeno merico pšenice, če je moški imel doma v omari 1 rezervne gate, so pobrali tudi to, iz domov so jim odnašali vse, kar je žebelj spustil, tudi nabožne podobe, ki so jih potem prodajali , naprej! Vojaki, so kot hijene čakali umirajoče ali pa nalagali na vozove, napol še žive ljudi, ker niso “imeli časa čakati”…… ker so imeli določene dnevne kvote, koliko jih lahko pobijejo, so se s prošnjami obračali na lenina, ali jim lahko odobri dodatne kvote mrtvih oz. ljudi za umorit! Da kardel in tito nista bila nič manj zločinska, se strinjam, saj so zveri tudi klale vse po vrsti, kar je bilo poštenih in zavednih v Sloveniji, polnili koncentracijska taborišča, klali in poklali na tisoče otrok, ciganov itd., same nedolžne ljudi so klale te odvratne komunistične zveri! Dol z njimi!

     • ZatonMesecnikov

      Ne, ne morem sprejeti tega…

     • Steiermark

      Ne insistiram oz. sploh ne pričakujem, da bi sprejel to kar sem napisala ampak bi želela, da sam preveriš in ugotoviš kaj je res…. morda bi pa res, vsaj prelistal knjigo , ki so jo spisali Poljski, ruski in francoski zgodovinarji, ki temelji na dokumentih in ima tudi objavljene slike grozljivega mrcvarjenja ljudi, s strani psihopatov, kot so komunisti, natikali na kole ljudi….. podobno kot pri nas!

     • ZatonMesecnikov

      Ostajam pri svojem. gledal sem kar nekaj ruskih komentarcev, znam jezik. Ne verjamem v pravilnost odločanja, temveč verjamem v smotanost, diletantstvo, krivinaštvo, ki še tako morda dobro odločitev, sfižijo. Bolj je nerazvita družba, lažje se to dogaja….

      Tudi pri Stalingradu velja mit, (od 90.000 predanih, jih je vojno ujetništvo preživelo 6.000). Da so jih sovjeti načrtno pomorili. Po nekaj pregledane literature in dokumentarcih, je resnica drugačna. Da jih je vse skupaj presenetilo in niso bili sposobni dodatno na hitro oskrbovati toliko ljudi. Enak problem so imeli Američani v renskem žepu.

      ne verjamem v načrtne pomore, (razen v Sloveniji) in ostale znane primere kot Katyn, Holocaust…

     • Steiermark

      Kaj naj ti še rečem? Lahko ti povem še samo to, da je moj oče bil Nemški vojak in ujet nekje pred Moskvo ter preživel 2,5 let v ruskem ujetništvu, kjer so ga vlačili, kot tudi druge ujetnike iz enega v drugi lager, po Sibiriji, kjer so prestajali grozodejstva, ki si jih normalen človek nemore zamišljati….. Povedal je, da so bili rusi okrutni, kot pri nas komunistični revolucionarji, ker so se sadistično izživljali nad svojimi ljudmi….psihopati pač. Kot otrok, tega nisem mogla razumeti in sem mislia, da si vse izmišljuje. Pa si ni, enake grozljive pripvedi sem kasneje, ko je v 70 letih izšla na Hrvaškem knjiga Karlo Steinerja, 7.000 dni v Sibiriji, zasledila v tej knjigi, ki pa so jo pri nas, v Sloveniji, ko je izšla, kasneje kot na Hrvaškem, v 2 dneh pobrali iz polic po knjigarnah in jo prepovedali! Morda bi pa iz te knjige uspel ujeti delček krutosti, kar so počeli psihopatski morilci, pedofili, stalin, lenin, trocki, tito itd. Poskusi, nebo ti žal, prineslo ti bo nova spoznanja o komunističnih psihopatih.

     • ZatonMesecnikov

      Nikoli nisem zanikal rusko okrutnost do ujetnikov, enako imajo srbi oziroma pravoslavci. Tradicijo jaz vidim v bizantinskih okrutnostih.

      Tvoj oče je bil še malo v ujetništvu, zadnje so izpustili tam 1956. Nasploh slovane odlikuje krutost do soljudi in do drugih. Zato ti verjamem vse kar poveš.

      vendar jaz osebno najbolj verjamem v smotanost in diletantstvo in ne toliko v slab namen. Smatram, da je slab namen bolj izjema. Če karikiram. Ustanovi se super in najmodernejša avtomehanična delavnica, z najmodernejšo opremo. Zaposli pa se ljudi iz ceste, nekvalificirane in nepriučene. “Naše” reciva, da se jih zaposli.

      kakšen bo produkt njihovega dela, tvoj avto?

     • Steiermark

      Jaz sem se komunizma in rusov vedno bala in se še jih bojim, pa ne samo zaradi grozot, ki nam jih je povedal moj oče ampak predvsem, zaradi vseh knjig, ki sem jih v zvezi s teem prebrala. No, če pa še malo nadaljujem, kaj je učil marx, najhujši zločinec in idejni oče najbolj psihopatskega morilskega sistema, komunizma? Ali se ne veš, da je ravno on, pozval k morjenju in odstranjevanju “za večino, škodljivih in nekoristnih ljudi, kot bi naj bili ravno slovani – med njimi so omenjeni srbi, Bretoni, Irci in še nekatere južne rase? In ravno tega psihopata še danes častijo in so se mu letos šli celo prikloniti in zahvaliti za vso zlo, ki ga je zanetil na zemlji…..Glede holokavsta, tudi nad lastnim ljudstvom (stalin je dal pomoriti več kot 6 milionov židov – več kot hitler oz. nacisti), bi ti imela še veliko za povedati, kar sem slišala od očeta…..in popolnoma dojela resnico o stalinu in ostalih zvereh z rddečo zvezdo, šele , ko sem prebrala določene knjige…..Glede izpusta zadnjih ujetnikov, je pa bilo tako, da so jih rusi, tiste niso pomrli od lakote in mraza v Sibiriji, “zadnje pošiljke” pošiljali domov, do konca 1945, kasneje se je vrnil le , tu in tam, kakšen posamezik…. Sicer sem pa sama, v 70 letih, spoznal ex nemškega vojaka, Avstrijca, ki se je vrnil iz ruskega ujetništva šele 70 leta . Bil je totalna razvalina človeka, ki mu je bilo uničeno življenje, zaradi vseh grozot, ki jih je ta preestal. Bil je elektroinženir in je bil zasužnjen, kot še veliko drugih izobražencev, ki so bili zaprti po sibiriji ter morali razvijati tehnologije … Komunizem je najhujša oblika teroristične vladavine, poleg islama! Oboji pa so psihopati!

     • ZatonMesecnikov

      Rus kot takšen zna biti zelo prijeten človek. manjka pa mu socializacije, ki smo jo vajeni pri zahodnjakih. To pomanjkljivost je Rusija rešila z trdo roko. Ko se s to trdo roko srečajo tujci, so presenečeni.

      Vendar to trdo roko in surov treatma uporabljajo tudi do svojih, oziroma večinoma do svojih. Gre namreč za surovo družbo, Ki je šele konec 19 stoletja izšla iz tlačanstva ter takoj prešla v komunizem. Ni bilo razsvetlenstva, ni bilo renesanse, humanizma. Zato cenijo samo trdo roko, takšno, ki se je bojijo.

      Poročila veteranov so kontradiktorna, eni s totalno slabo izkušnjo, drugi s presenetljivo dobro. Odvisno pač od sreče in lokacije posameznika. Tako so tudi slovence mobilizirance ponekod ob predaji ubili, kot izdajalce slovanske stvari, drugje pa vzeli v formirane jugo enote. Stbvar informiranost na terenu pač. In sreče posameznika.

    • hle

     Nihče pa se ne vpraša kam je šla tista zadnja merica žita komu jo je bilo potrebno dati kdo je državni vrh zalagal z napačnimi podatki o letini in podobno pa še to na lokalnem nivoju so teror izvajali lokalni oblastniki se pravi v Ukraini Ukrainci

     • Steiermark

      Tudi tvoj svizec ti zavija čokolado, ali se prej zbudiš iz blodenj?

     • hle

      Pri tej tragični zgodbi so bili vpleteni še eni akterji ki se jih pa nikjer ne omenja ker izhajajo iz izvoljenega ljudstva ampak brez njih te tragedije ne bi bilo

     • Steiermark

      Kdaj so pa zločinski marxisti – komunisti bili izvojeni? Niti pri nas, niti v Rusiji! To je rdeča drhal, ki tako kot nam danes grozijo levaki, si prisvoji oblast in še kaj drugega, ter uničuje avtohtone in narode, ki živijo na svojem!

     • hle

      Očitno za od samega Boga izvoljeno ljudstvo ti še nisi slišal za tiste ki po celem planetu delujejo po principu organizirane kriminalne združbe in res jih je bilo v samem vrhu bolševistične oblasti ogromno v bistvu je po tej tragediji Stalin pričel z čistkami največ med tem ljudstvom

  • sevenx

   Nastavili so Gruzijca za Rusijo in Avstrijca za Nemčijo.

 • Tone

  Od kdaj pa je Putin levičar.
  Ali bi lahko kdo povedal katero njegovo tipično levičarsko politično potezo.

  • RATATA

   Kdo je pa določil, da je RKC desničarska?

   • Tone

    Brca v temo!
    Nisem vprašal, kdo je določil, da je Putin levičar, ampak od kdaj JE levičar.

    Ali je RKC politično desničarska? Je! Ker skoraj vedno potegne z desnico.
    Tudi sedaj, ko nekateri na desnici papeža zmerjajo s komunistom, desnica papeževa stališča podpira, proti je samo izrojena sednica.

    • RATATA

     Skoraj ne bi škodilo definirati jaj je levica in kaj desnica!
     Da ne bi bli razni jankovići in forumovci 21 levi slučajno….
     mermal, škrabec, bobinac … pa taki.

     • Tone

      Kaj je levica in kaj desnica v politiki je že 200 let znano.
      Ostalega pa ne razumem.

     • RATATA

      Razumeš ti dobro, da lastniki tovarn ne morejo biti levi.

     • Tone

      F. Engels in R. Owen sta lahko bila. Pa tudi mnogi drugi, še posebno sinovi kapitalistov.

     • sevenx

      Hej Tone. Me zanima če veš kaj je levica in kaj desnica?

     • Tone

      Levica je leva roka, desnica pa desna roka.

   • ANA JOB

    Cerkev je levičarska!

  • xtc

   Kaj je že KGB in socialisti?
   Desničarji?
   Ti si umski invalid,kot večina tvojih nickov.

   • Tone

    Torej spadaš med tiste, ki pravijo Enkrat komunist, vedno komunist.

    Jaz pa mislim, da so bolj pomembna dejanja. Katero njegovo tipično levičarsko politično potezo je Putin ko predsednik do sedaj izpeljal?

    • xtc

     Putin preko državnih podjetij obladuje tudi svoje oligarhe KGB jevce in oficirjeznano kaj?
     Ne?
     Seveda ne kučanova ovca.
     Isto kot Kučan v SLO.

     • Tone

      Putin je eden najvplivnejših ljudi na svetu, Kučan pa samo beden upokojenec.

      KGB-ja že zdavnaj ni več, sedaj imajo Rusi neko svojo “sovo”.

      Ali si ti od cie, da tako potanko poznaš skrivne povezave v Rusiji?

 • Slovenc

  A tisto ko so pobili 90% indijancev pa ni bil genocid? Ko amerosi nabijajo nekaj a se sami boljsi niso…

  • xtc

   Realno,če bio se nerkdo odloćil zas počiščenje leve sekte,pač t nebi bil zločiin pač pa nujnsa hospitalizacija umskih invalidov na zaprte odelke,kamor sodi jo.

   • Hehe

    HEHE
    RES je in tako so menili tudi Anglo Ameriške enote oz njihovo VODSTVO ko so vračal kvizlinško zalego nazaj partizanom 1945na čiščenje
    Sam pač komunajzarji kot komunajzarji šlampasti pol pa imaš potomce xtc pa kompanijo

    • Steiermark

     Drhal kar naprej izvaja sovražni govor, potem pa s svojim pritikavcem, 1,50 cm, v glavi -, pod zmrzaljo, pa ga uveljavlja, in uvaja, le da za njih naj to nebi veljalo! Res ste pametni, morda celo bolj od črvov!

     • heHe

      Z bečkimi konjušarji – kvizlingi ne debatiram

     • Steiermark

      turški hlapec, ti še za konjskega hlapca na dunaju nebi prišel v poštev!

     • jjajo največji ljuzer

      čita štrovs, nehaj lajat in v hišo, takoj! in k nogi šipca janšarija!

     • Steiermark

      Ti kar debatiraj s svojimi osli, ker konjušari, niti vaši , turški, z vami nemorejo…. Ste preveč osli – niti kljuseta niste!

    • xtc

     No sej ravno zato vas je treba na psihiatrijo in po zaporih.

 • pajac debeli

  Najbrš so bili indijanci miroljubni in pred prihodom belcev so samo kadili pipe in peli kumbaja. Aja sekali so glave in rezali skalpe, ter poznali koncept bojevanja in vojne. Torej so belci krivi, za to ker so zmagali. Če umazani komunajzi sovražite sami sebe prosim ne projecirajte tega na celo belo raso. Bela rasa je najboljša rasa z izjemo levih izmečkov kot ste vi.

  • Tone

   Indijanci so se samo branili proti prihodu migrantov v njihovo deželo.
   Ali ti misliš, da se pred prihodom migrantov ni treba braniti?

 • pajac debeli

  Zakaj se ni nihče nikoli pritoževal nad pomankanjem multikulture v Sovjetski Zvezi in Komunistični Kitajski, ki sta bili po kulturi obe etnodržavi. Aja ni bilo potrebno, ker sta bili že komunisični, multikulti je samo za uničevanje tistih kultur, ki niso komunajzi.

  • Tone

   Sovjetska zveza je bila multikulturna država.
   Številne kulture in narodi v Sibiriji in na JV države so se šele v Sovjetski zvezi pričeli razvijati v sodobne narode.

 • sodnikisozločinci

  Rusi bi lahko to storili prvi, če ne bi bili tako zlepljeni z rdečo zvezdo. Zdaj bodo začeli vsi govoriti, da je za holodomor odgovoren ruski narod in ne komunisti. Putin je kreten, kakšno škodo bi le imela Rusija od priznanja holodomora?

 • Caetano

  Bravo! Posebno me veseli, da so jasno uporabili besedo genocid. Kar pobijanje celih pokrajin in ljudi vseh starosti tudi vsekakor je.

  • jjajo največji ljuzer

   rusi naj jim vrnejo z obsodbo genocida nad : vietnamci, afganistanci, indijanci, ameri imajo masla na glavi enako, samo bolj spretno skrivajo. in Nova v službi izdaje je seveda protiruska. žal pa ne piše tudi tega kot vsi resni mediji : v Budimpešti tisoči proti Orbanu. tam jih je bilo na ulicah več kot v Bruslju

   • Caetano

    Orban bo ostal, ker ga vecina Madzarov podpira. Afganistan so zasedli prav Sovjeti in nimajo kaj ocitat Americanom. Tudi ne v Vietnamu, kjer so sirili komunizem z nasiljem ze dosti pred amerisko intervencijo. Kaksne cistke so naredili vietnamski komunisti ze v 50. letih. V 20. stoletju nihce ne prekasa komunistov, se nacisti zaostajajo.

 • hle

  Mešate hruške in jabolka tri popolnoma različne stvari kot prvo nord stream je severni tok ne južni vsaj prevajat se naučite od vaših gospodarjev pri holdomoru pa nihče nikoli ne omeni tistih ki so imeli profit od te tragedije

 • Jože Novak

  Ameriški kongres je očitno rezultat njihovega šolstva – ki proizvaja vodljive, zabite in nerazgledane ljudi. Kar je gonilna sila Amerike so uvoženi intelektualci.
  Prav smešni so, da sprejemajo resolucije, kot sta omenjeni.
  Južni tok je škodljiv za Evropo zakaj? Ker se z njim z dobave plina Evropi izloči njihove podložnike Ukrajince?
  Glede genocidov so pa zadnji na svetu, ki bi lahko to besedo omenjali.

 • O’Brien

  Nord = severni tok, ne južni.