fbpx

Ameriški kongresniki izglasovali ukinitev Obamove zdravstvene reforme “Obamacare”

Foto: epa.

Ameriški kongres je v sredo napravil prvi konkreten korak na poti k ukinitvi zdravstvenega zakona ameriškega predsednika v odhodu Baracka Obame – Obamacare. V senatu, ki ga v obeh domovih po novem kontrolirajo republikanci, so senatorji z 51 glasovi za in z 48 glasovi proti izglasovali, da se ključnim odborom odredi priprava načrta zakona, s katerim se bo ukinil zdajšnji Obamov program, ki je edino, kar je demokratskemu predsedniku še ostalo od njegovega osemletnega mandata v Beli hiši. Ukinitev sistema Obamacare je že nekaj časa prioriteta tako obeh domov v ameriškem senatu kot tudi novoizvoljenega predsednika Donalda Trumpa.

Demokrati so se poskušali na vsak način organizirati in doseči podporo zdravstveni reformi svojega predsednika v odhodu. Naj spomnimo: republikanci so skušali odpraviti Obamacare vse od leta 2010, Donald Trump pa je že med svojo predsedniško kampanjo večkrat poudaril, da bo to dejansko storil že na dan inavguracije.

Toda Obamacare se je izkazal za izjemno neučinkovitega, saj so ga povsem ohromile astronomske cene zavarovalnih premij, večje zavarovalnice pa so se iz sheme umaknile, tako da je Američanom ostalo malo izbire zavarovalnih ponudnikov. Ker so lani v javnost pricurljale informacije, da naj bi se z letom 2017 stroški zavarovanja dvignili tudi do 25 odstotkov, je podpora demokratom v ZDA močno padla.

Donald Trump je volivcem obljubil, da se bo zavzel za nov zakon o zdravstvenem zavarovanju, ki bi državljanom prinesel večjo blaginjo. Tudi številni demokrati so menili, da je Obamova reforma potrebna dodatne reforme, saj so stroški narasli do vrtoglavih vsot. Ker v zakonu ni vse slabo, je Trump pripravljen zakon samo prenoviti in ne v celoti odpraviti, če se slednje izkaže za razumnejšo alternativo. Bodo pa to republikanci poskušali storiti vsaj do konca februarja.

Senatorji, ki so glasovali proti ukinitvi Obamove zdravstvene reforme iz leta 2010, so bili nad preglasovanjem ogorčeni in so svoje frustracije hitro izrazili na socialnem omrežju Twitter. Številni so potezo republikancev označili za “šokantno, nemoralno in sramotno”. Opozorili so, da bodo ameriške državljane doletele nepredstavljive posledice, če ne bo ustrezne zamenjave za Obamacare.

Trdili so, da bo zdravstveno zavarovanje izgubilo na milijone ameriških državljanov. Ob tem pa so pozabili, da je ljudstvo ravno zaradi slabega obstoječega zakona glasovalo za Trumpa, od katerega pričakuje, da bo poskrbel za razumne cene zavarovanj.

L. S.