fbpx

Ameriški muslimani res bolj sprejemljivi do homoseksualnosti kot evangeličani?

Foto: iStock.

Ali ameriški muslimani bolj sprejemajo homoseksualnost od belih evangeličanov? Nedavni rezultati ankete Pew Research Centra so pokazali, da kar 52 odstotkov ameriških muslimanov verjame, da bi družba morala sprejeti homoseksualnost. Gre za visok porast – v letu 2011 je to namreč menilo le 29 odstotkov muslimanov. In kot kaže omenjena anketa, v ZDA homoseksualnost sprejema več muslimanov kot evangeličanov. V lanskem letu je namreč le 34 odstotkov evangeličanov verjelo, da mora biti homoseksualna skupnost v družbi sprejeta, poroča Jihad Watch

Novinar ameriške medijske hiše Pink News, Mayer Nissim, je ob tem zapisal: “Medtem ko naracija o odnosu med islamom in LGBT-skupnostjo govori o globokem konfliktu, pa nove raziskave kažejo, da vedno več ameriških muslimanov sprejema homoseksualnost.”

Pa je to res? Mnoge muslimanske skupnosti na Zahodu podpirajo istospolne poroke le iz popolnoma taktičnih razlogov – menijo namreč, da bo to odprlo vrata k legalizaciji poligamije. Njihova podpora v anketah pa kaže zgolj na to, da pripadniki ameriške muslimanske skupnosti natančno vedo, kaj želijo od njih slišati raziskovalci javnega mnenja.

Foto: iStock.

Muslimani zvesto sledijo svoji sveti knjigi Koran, ki vsebuje številne obsodbe homoseksualnega vedenja. Seveda tovrstna nagnjenja obsoja tudi Biblija, a gre islam tu veliko dlje in za homoseksualnost predpisuje celo smrtno kazen. Šeriatsko pravo, ki izhaja iz Korana, predstavlja pravno podlago za pravne sisteme več muslimanskih držav. Smrtna kazen je tako – še v 21. stoletju – predvidena v številnih državah sveta, med njimi v Afganistanu, Bruneju, Iranu, Mavretaniji, Nigeriji, Savdski Arabiji, Sudanu in Jemnu, v 72 državah sveta pa je istospolna usmerjenost nezakonita. To velja za večino muslimanskih držav.

U. V.