fbpx

Ameriški obrambni minister nenapovedano obiskal Irak, da bi se na svoje oči prepričal o ofenzivi na IS

Foto: epa

Ameriški obrambni minister Ash Carter je nenapovedano obiskal Irak, da bi ocenil napredek ofenzive na Islamsko državo v Mosulu.

Carter se je pred nenapovedanim obiskom Iraka mudil v Turčiji, kjer je imel sestanke s tamkajšnjimi voditelji v Ankari tudi glede Mosula.

Veselje je bilo nepopisno, a zaman
Carter sicer ves čas nadzoruje stalno povečanje ameriških številnih čet v Iraku. BBC poroča, da so iraške sile vstopile v mesto Karakoš, ki se nahaja 32 kilometrov južno od Mosula. Karakoš je bil sicer pred vojno največje krščansko mesto v Iraku, zdaj pa je v veliki meri prazen, seveda po zaslugi Islamske države. Ko je pred nekaj dnevi v javnost prišla novica, da je Karakoš osvobojen, je med tamkajšnjimi kristjani sprožila naval veselja, ki so pobegnili na kurdska območja, ko je Islamska država vdrla v to mesto leta 2014. Toda izkazalo se je, da je ta novica prišla prezgodaj.

Najraje se razstrelijo v avtomobilu, polnem eksploziva
Samomorilski skrajneži pa napadajo tudi v drugih mestih, ne le v Mosulu in Karakošu, kjer je njihova priljubljena metoda, da vozilo napolnijo z eksplozivom in se z veliko hitrostjo podajo proti vladnim silam. Na tak način so pred nekaj dnevi napadli mesto Kirkuk, ki je 170 kilometrov jugovzhodno od Mosula in v katerem je umrlo 35 ljudi, zdravniški viri pa poročajo, da je bilo še vsaj 120 ljudi ranjenih.

Zdaj pa se je v Iraku nenadoma pojavil še obrambni minister ZDA, ki je v zadnjem letu tako že tretjič v tej državi. Srečal se bo tudi z iraškimi voditelji in vojaškimi poveljniki. V Iraku se namreč nahaja kar 4800 ameriških vojakov in še vsaj sto takih, ki posebej sodelujejo z iraškimi enotami.

Borci IS v Mosul prignali vaščane, da jih bodo uporabili za živi zid
Ofenziva na Mosul se je začela pred nekaj dnevi, in sicer kar z dvojnimi operacijami – na eni strani z iraškimi vladnimi silami, ki napadajo z juga, in na drugi strani s kurdskimi borci, ki napadajo z vzhoda. Skrb za usodo nedolžnih civilistov v Mosulu se je povečala, ko so pripadniki Islamske države na kup zbobnali prebivalce okoliških vasi in jih zadržujejo v Mosulu, po vsej verjetnosti zato, da jih bodo uporabili kot živi ščit. ZN preiskujejo tudi poročilo, da so borci Islamske države v eni izmed mosulskih okoliških vasi ustrelili 40 ljudi.

Turki si ne želijo osvoboditve Mosula izpod Islamske države
Do razhajanj med Irakom in Turčijo je izrazito prišlo lansko leto, ko je sto turških vojakov začelo usposabljati sunitske muslimanske borce v bazi na severu Iraka. BBC poroča, da se sunitski Turki bojijo osvoboditve Mosula, saj bi to morda pomenilo, da bodo na čelu šiitski muslimani in Kurdi. Prisotnost turške vojske pa je spodbudila tudi proteste med radikalnimi šiiti v Bagdadu.

M. S.