fbpx

Ameriški obrambni minister “stekli pes” nima težav s spancem – On je tisti, ki ne pusti spati drugim!

Foto: EPA

Ameriški obrambni minister “stekli pes” – James Mattis nima težav s spancem. V intervjuju za ameriško televizijo CBS je bil odločen, da bo on tisti, ki drugim ne bo pustil spati.

Obrambni minister ZDA James Mattis je znan po vzdevku “Mad Dog” ali stekli pes, ki so mu ga podelili mediji po številnih njegovih odločnih ter provokativnih komentarjih, saj je nenazadnje visoko vojaško usposobljen sekretar Trumpove administracije. Leta 2003 je v Iraku ameriškim vojakom svetoval, naj bodo vljudni, strokovni in pripravljeni na poboj vseh, ki jih poznajo. O pravem pomenu bojevnika jih je podučil z besedami, da dober vojak sledi ukazom, pravi bojevnik pa nosi kožo svojega nasprotnika kot pončo.

Poveljnik Pentagona je od bitk utrjen, upokojeni marinec z ostrim jezikom, zato mu je novinar televizijske mreže CBS John Dickerson postavil vprašanje – Kaj je tisto, kar mu ne pusti spati? Odgovor na vprašanje bi ob trenutni problematiki ZDA z raketnimi in jedrskimi provokacijami Severne Koreje, vnovičnimi napadi Islamske države in incidentom v južno-kitajskem morju lahko Mattis stresel iz rokava, vendar je v svojem stilu odločno dejal le: “Nič. Jaz drugim ne pustim spati.” S tem je pokazal dodatno mero odločnosti pri vodenju najmočnejše vojske sveta, ki se sooča s številnimi geopolitičnimi težavami sveta.

Z. V.