fbpx

Ameriški obveščevalci: Na ruskem letalu je bila skoraj zagotovo bomba

Foto: Epa

Nekateri predstavniki ameriške vojaške in obveščevalne službe z 99-odstotno verjetnostjo trdijo, da je rusko potniško letalo Metrojet 9268 strmoglavilo zaradi podtaknjene bombe. Bombo naj bi podtaknil skriti agent Islamske države. Kako jim je uspelo?

Letalo, ki je vzletelo iz znanega egiptovskega letovišča Sharm el-Sheikh, je razpadlo kmalu po vzletu. Z radarskih zaslonov je izginilo izredno hitro, zato se je že od samega začetka domnevalo, da je bila na letalu verjetno podtaknjena bomba.

ISIS naj bi med uslužbence letališča v Sharm el-Sheikhu pretihotapil svojega agenta, ta pa je nato pred vzletom podtaknil bombo, ki so mu jo dostavili drugi agenti ISIS.

Teorija bombe temelji na obveščvalskih podatkih
Ameriški uradniki »teorijo bombe« utemeljujejo na podlagi lastnih, britanskih in izraelskih obveščevalskih podatkov. Izraelski obveščevalci podatkov ne komentirajo, znano pa je, da so jih zbrali agenti na Sinajskem polotoku.

Američani in Britanci so prestregli pogovore med IS in povezano skupino na Sinajskem polotoku ter operativci IS v Siriji, vendar jih še vedno preučujejo, saj so bili očitno zakodirani.

Z IS povezana teroristična skupina je sicer že prevzela odgovornost za napad, vendar še ni pojasnila, kako točno jim je napad uspel.

Egipčani kljub dokazom niso prepračni

Po poročanju CNN egiptovski uradniki sicer zaenkrat še ne izključujejo ostalih možnih scenarijev. Nesrečo bi lahko povzročila tudi Litijeva baterija ali mehanska okvara, je dejal vodja egiptovskih preiskovalcev Muqaddam.

Ž. K.