fbpx

Ameriški osnovnošolci s starši šli na počitnice v Afganistan in tam obtičali

Trume Afganistancev želijo priti na mednarodno letališče v Kabulu, ki ga stražijo Američani (Foto: EPA-EFE)

Več kot 20 osnovnošolcev in še 16 staršev iz Kalifornije se je odločilo, da čez poletne počitnice obiščejo Afganistan. Zdaj se nahajajo med tisočimi, ki želijo čim prej zapustiti državo, potem ko so Talibani prevzeli oblast. A ne gre tako zlahka.

Težko je vedeti, kaj so starši teh dvajsetih osnovnošolcev razmišljali, ko so prišli na idejo, da bi skupaj obiskali Afganistan in to v najbolj turbolentnem obdobju srednjevzhodne države v zadnjih desetih letih.

Superintendant šolskega območja Cajon Valley David Miyashiro je v torek, 24. avgusta 2021 obvestil člane šolskega sveta, da se bo o nastali situaciji pogovarjal na srečanju z demokratskim kongresnikom iz Kalifornije Darrellom Isso.

Skrbi jih da bodo zamudili pouk

Miyashiro je za medije povedal, da so družine njihovih šolarjev odpotovale v Afganistan na podlagi posebnih viz za vojaško osebje, ki so jih šoli priskrbeli vladni uradniki. Šolarji naj bi bili v skrbeh zaradi zamujene snovi, ki jo bodo njihovi sošolci predelali med njihovo odsotnostjo v Afganistanu, trdi Mike Serban, ki vodi program za vključevanje družin in otrok, ter je bil prvi, ki je izvedel za tegobe šolarjev, ki so obtičali v Afganistanu. Američani s šolo začnejo 17. avgusta. Bolje bi bilo skrbeti, ali bodo domov prišli v letalu ali krsti.

Tiskovni predstavnik kongresnika Isse je povedal, da delajo vse v svoji moči, da odpravijo kakršnekoli birokratske ovire in se lahko ameriški šolarji z družinami varno vrnejo domov iz Afganistana. Prvotni načrt staršev s šolarji je bil odhod z letalom, a po besedah predsednice šolskega sveta Tamare Otero niso uspeli priti na letališče. “Najbolj nas skrbi, da so Talibani zaprli letališče.” Tudi ameriška vojska je morala zaradi tega najti alternativne načine, kako priti na letališče.

Ivan Šokić