fbpx

Ameriški podpredsednik zapustil stadion zaradi igralcev, ki niso spoštovali himne

Foto: Twitter

Ameriški podpredsednik Mike Pence je zapustil nogometno tekmo med moštvoma Indianapolis Colts in San Francisco 49ers zaradi protesta nekaterih igralcev, ki so pokleknili med himno. Kot je dejal Pence, s svojo prisotnostjo ni želel podpirati demonstracij.

Zapustil sem današnjo tekmo, ker ne bom podpiral nobenega dogodka, ki ni spoštljiv do naših vojakov, naše zastave ali naše himne,” je Pence zapisal na Twitterju, nato pa je objavil še daljšo izjavo za javnost.

“V času, ko toliko Američanov navdihuje naš narod s pogumom in odločnostjo, moramo biti bolj kot kadarkoli prej zbrani okoli naše zastave in vsega, kar nas združuje. Čeprav ima vsak pravico do svojega mnenja, mislim, da ni preveč, če prosimo igralce lige NFL, da spoštujejo zastavo in našo himno. Podpiram našega predsednika Donalda Trumpa, podpiram naše vojake in vedno bom stal ob naši zastavi in himni.”

Med himno so namreč vsi igralci moštva Indianapolis Colts, za katere je sicer želel navijati tudi podpredsednik, vstali, le nekateri igralci moštva San Francisco 49ers so se odločili, da bodo protestirali in so raje pokleknili. Ta njihov protest, ki se odvija, kot pravijo, zaradi rasne neenakosti, zdaj sicer traja že drugo sezono. Sprva je med himno klečalo več igralcev, potem pa na vsaki tekmi manj.

Kmalu po odhodu podpredsednika s tekme je sledil tvit predsednika Donalda Trumpa, v katerem je zapisal, da je sam prosil podpredsednika, naj zapusti stadion, če bi kateri od igralcev pokleknil in s tem pokazal nespoštovanje do države. “Ponosen sem nanj in na drugo damo,” je še zapisal Trump.

B. O.