fbpx

Ameriški policist povezan z Islamsko državo- imel je teroristične težnje

Foto: epa

V ZDA so obtožili prvega policista zaradi podpore skrajnežem Islamske države. Obtožili so 36-letnega Nicholasa Younga, ki je delal v sistemu podzemne železnice Washingtona. Zvezni preiskovalni urad FBI mu je sledil od leta 2010. Oblasti so poudarile, da transportni sistem ameriške prestolnice ni bil ogrožen.

Young naj bi še danes stopil pred sodnika v Alexandrii. Grozi mu do 20 let zapora. Obtožen je, da je imel od leta 2010 z agenti pod krinko in informatorji FBI številne pogovore glede svojih poznanstev in interesa za teroristične dejavnosti, sporočajo z ameriškega pravosodnega ministrstva.

Imel je teroristične težnje
Prvič so se z njim pogovarjali leta 2010 glede njegovega odnosa z Zacharyjem Messerjem, ki je pozneje priznal, da je skušal “pridobiti gmotno podporo za tujo teroristično skupino”. Leta 2011 pa je Young z agenti večkrat govoril o svojih odnosih z Aminom El Khalifijem, ki je nato priznal, da je leta 2012 načrtoval samomorilski napad na ameriški kongres.

Pri policiji, ki dela v washingtonski podzemni železnici, je bil Young zaposlen od leta 2003, danes pa so ga odpustili. Iz MTPD so sporočili, da so oni tisti, ki so FBI opozorili nanj in da so z FBI sodelovali ves čas preiskave. Po podatkih FBI je Young leta 2011 odpotoval v Libijo, kjer se je po lastnih besedah boril na strani upornikov, ki so želeli strmoglaviti libijskega diktatorja Moamerja Gadafija.

M. P., STA