fbpx

Ameriški predsednik Donald Trump in prva dama Melania obsodila nasilje v Charlottesvillu

Foto: Twitter.

V Charlottesvillu, v ameriški zvezni državi Virginija, je včeraj prišlo do hudih spopadov med skrajnimi desničarji in množico ekstremnih levičarjev. Že v soboto zjutraj se je na napovedanem shodu zbralo na stotine pripadnikov skrajne desnice, neonacisti in člani klana Ku Klux. Razlog je bil načrtovana odstranitev spomenika Robertu Leeju, generalu konfederacije v času ameriške državljanske vojne. Na drugi strani pa se je zbralo podobno število protestnikov proti shodu, med njimi so bili tudi pripadniki gibanja Black Lives Matter. Med obema skupina so se vneli hudi spopadi, guverner Virginije je bil prisiljen razglasiti izredne razmere. 

Shod je bil načrtovan ob 12. uri v Parku emancipacije, a je guverner Virginije, Terry McAuliffe, že malo pred 11. uro razglasil izredne razmere in neonacistom odvzel dovoljenje za zborovanje. Policija je nato prek megafona ob 11.40 razglasila nezakonito zborovanje in dala množici pet minut časa, da se razide.

Foto: epa.

Med obema skupinama se je vnelo hudo nasilje, ki ga je novinar BBC-ja opisal kot “ekstremno nasilno”. Policija je s pomočjo solzivca uspela razgnati množico. V izgredih je bilo ranjenih najmanj 16 ljudi.

Foto: Twitter.

Po umiritvi fizičnega nasilja pa je prišlo do novega napada; 20-letni James Alex Fields iz zvezne države Ohio je z avtomobilom zapeljal v množico, se ustavil, zapeljal vzvratno ter nato še enkrat v množico, poročajo priče dogodka. Pri tem je ubil eno žensko in huje ranil 19 oseb. Policija je Fieldsa že aretirana in ovadila zaradi uboja ter povzročitve hudih telesnih poškodb.

Foto: Twitter.

Množični pozivi k umiritvi napetosti in nasilja
Na izgrede se je med prvimi odzvala ameriška prva dama, Melania Trump, ki je na Twitterju zapisala: “Naša država vzpodbuja svobodo govora, ampak dajmo komunicirati brez sovraštva v srcu. Iz nasilja ne pride nič dobrega.”

Foto: Twitter.

Kmalu zatem se je odzval tudi Donald Trump, ki je zapisal, da moramo “vsi skupaj obsoditi vse, kar sovraštvo predstavlja. Za takšno nasilje v Ameriki ni prostora. Stopimo skupaj kot eden”. Pri tem pa ni poudaril, ali obsoja nasilje neonacistov ali protestnikov proti njim, zato se je v ameriški javnosti nanj vsul plaz kritik, tudi iz republikanskih vrst, iz katerih je bilo slišati bolj jasne obsodbe neonacističnega nasilja. Predsednik predstavniškega doma kongresa, Paul Ryan, je dejanja označil za ostudna. Starosta republikanske stranke, dolgoletni senator in vojni junak, John McCain, je na Twitter profilu zapisal: “Beli supremacisti niso patrioti, ampak izdajalci – Američani se morajo združiti proti sovraštvu in netolerantnosti.”

Foto: epa.

Nekdanji predsednik Barack Obama pa se je na Twitterju odzval kar s citatom Nelsona Mandele: “Nihče se ne rodi s sovraštvom do drugega človeka zaradi barve njegove kože, preteklosti ali religije. Ljudje se morajo sovraštva priučiti, in če se lahko naučijo sovražiti, se lahko naučijo tudi ljubiti, saj je ljubezen za človeško srce naravnejša kot njeno nasprotje.”

U. V.