fbpx

Ameriški predsednik Donald Trump napovedal ponovna pogajanja o sporazumu Nafta

Mehiški predsednik Enrique Pena Nieto se bo z Donaldom Trumpom srečal konec januarja (Foto: STA)

Sporazum Nafta med ZDA, Mehiko in Kanado velja od 1. januarja 1994.  Ameriški predsednik Donald Trump ga je med volilno kampanjo označil za najslabši trgovinski sporazum, kar so jih kdaj podpisale ZDA. Napovedal je, da se bodo o njem znova pogajali ali pa ga bo raztrgal.

Z mehiškim predsednikom Enriquejem Penom Nietom se bo predvidoma Donald Trump srečal 31. januarja. Srečanje s kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem še ni določeno, vendar naj bi se to zgodilo kmalu. V skladu z določili sporazuma se lahko katerakoli od podpisnic umakne iz sporazuma, tako da o tem obvesti ostale strani. S tem začne teči 180-dnevni rok za nova pogajanja. Če v tem roku ni dogovora o novem sporazumu, je sporazum razveljavljen.

Kanada in Mehika sta po zmagi Trumpa na volitvah novembra lani izrazili pripravljenost sodelovati z administracijo novega predsednika na pogajanjih o novem sporazumu. Kanada je izrazila pričakovanje, da bo z ZDA ohranila vsaj dvostranski prostotrgovinski sporazum iz leta 1989, če se bo Trump umaknil iz Nafte.

Pena Nieto in Trudeau sta se po telefonu pogovarjala o uskladitvi prizadevanj za ohranitev gospodarsko povezane Severne Amerike. Kot so sporočili iz urada mehiškega predsednika, je Pena Nieto ob tem poudaril pomen odnosov med Mehiko in Kanado ter pomen prostotrgovinskega sporazuma in prostega pretoka investicijskega kapitala.

B. J., STA