fbpx

Ameriški predsednik Obama namenil kar pol milijarde dolarjev vojaške pomoči sirskim upornikom

Foto: epa

Ameriški predsednik Barack Obama je odredil spregled sankcij vojaške pomoči silam v Siriji, saj so naj bi bilo to “nujno za zagotavljanje nacionalne varnosti” v ZDA, kar je v nasprotju z zakonodajo o nadzoru izvoza orožja.

Bela hiša je v četrtek sporočila, da bojo tuji borci v vojni v Siriji, ki podpirajo ameriške vojaške operacije in se borijo proti terorizmu, izvzeti iz omejitev o vojaški pomoči.

To je potrdil tudi predsednik ZDA Barack Obama, ki je javno potrdil, da bodo zagotovili orožje za obrambo in druge storitve v boju proti terorizmu.

Obama je napovedal podoben spregled zakona o nadzoru izvoza orožja že septembra 2013 po kemičnem napadu v Ghouti avgusta istega leta. To so storili zato, da bi olajšali prenos orožja do skupin, ki se borijo proti sirskemu tiranu Bašarju al Assadu.

Jih oborožujejo za boj proti Rusom?
Predsednik Obama je v lanskem letu podpisal nacionalni obrambni akt v katerem je določeno, da bodo namenili kar pol milijarde dolarjev za oborožitev “sodobnih upornikov” v Siriji, ki so na strani ZDA. Kot so sporočili z ameriškega zunanjega ministrstva bo največji izziv predstavljal razločevanje med terorističnimi skupinami kot so Al-Nusra in drugimi naprednimi skupinami v Siriji.

Nekdanji strokovnjak iz Pentagona Michael Maloof za RT ocenjuje, da lahko pride zaradi te poteze Obamine administracije do stopnjevanja konflikta v Siriji in boj v “proksi vojni” proti Rusiji in Sircem.

M. P.