fbpx

Ameriški predsednik Trump in japonski premier Šinzo Abe nimata več potrpljenja s Severno Korejo!

Foto: epa

Ameriški predsednik Donald Trump je po srečanju z japonski predsednikom vlade Šinzom Abejem povedal, da se je končalo obdobje strateške potrpežljivosti s severnokorejskim režimom, saj njihov razvoj jedrskega programa predstavlja grožnjo stabilnosti svetovnega miru. 

Japonski premier Šinzo Abe je podobno kot Donald Trump dejal, da zdaj ni čas za dialog z režimom Kim Džong Una, saj dialog nima  nikakršnega smisla več. Sicer je Trump večkrat nakazal možnost, da je mogoče uporabiti tudi vojaško silo za rešitev krize na Korejskem polotoku.

Foto: STA

Japonska vojaško opremo kupila od ZDA
Po besedah Trumpa bi lahko Japonska sestrelila severnokorejske rakete z neba s pomočjo vojaške opreme, ki jo je kupila od ZDA. Japonska je po navedbah BBC tako pripravljena na to, da prestreže raketo, če se bo to izkazalo za nujno. Voditelja sta z novinarji spregovorila ob koncu prvega Trumpovega državnega obiska na Japonskem.

Severna Koreja je v zadnjih mesecih kar dvakrat nad japonsko ozemlje izstrelila balistično raketo z dolgim dosegom. Trump je na začetku svojega obiska obiskal tudi ameriško zračno oporišče blizu Tokia, v tem tednu pa bo obiskal še Južno Korejo, Kitajsko, Vietnam in Filipine.

N. Ž.