fbpx

Ameriški predsednik Trump z vodilnimi republikanci o prioritetah političnega leta

Donald J. Trump (foto: epa)

Ameriški predsednik Donald Trump se je v petek, do nedelje, skupaj z vodilnimi republikanci in pomembnimi člani svoje vlade umaknil iz Washingtona v predsedniško letovišče Camp David na politična posvetovanja o zakonodajnih prioritetah letošnjega leta. Med zakonodajnimi prioritetami letošnjega leta so sicer infrastruktura, priseljenci, socialna reforma in proračun.

S Trumpom pa so na posvetovanja med drugim odpotovali vodja Agencije za zaščito okolja Scott Pruitt, podpredsednik Mike Pence, vodja senatne večine Mitch McConnell in predsednik predstavniškega doma Paul Ryan. Odpotovali so tudi državni sekretar Rex Tillerson, obrambni minister James Mattis, direktor Cie Mike Pompeo, ministrica za šolstvo Betsy DeVos, gospodarski svetovalec Gary Cohn, tiskovna predstavnica Sarah Sanders in drugi. Skupno menda 24 oseb.

Borzni indeksi in gospodarstvo kažejo na odlične rezultate Trumpovega mandata
Med zakonodajnimi prioritetami letošnjega leta so sicer infrastruktura, priseljenci, socialna reforma in proračun. V Camp Davidu bodo govorili o zagotavljanju nadaljevanja gospodarske rasti, o nacionalni varnosti, imigracijski reformi, proračunu, obnovi infrastrukture, reformi socialne varnosti, mamilarski krizi, zdravstvu in tudi o kongresnih volitvah novembra letos, poroča STA. Trump in republikanci so v prvem letu vladanja uspeli potrditi davčne olajšave, letos pa naj bi se posvetili financiranju obnove infrastrukture in imigracijski reformi. Ryan razmišlja tudi o reformi socialnega sistema, vendar pa ga je McConnell že opozoril, da v to ne bodo posegali brez sodelovanja demokratov.

Republikanci imajo letos do volitev le še glas večine v 100-članskem senatu in uresničevanje prioritet bo težje kot lani, ko je bilo razmerje 52 proti 48 v korist vladajoče stranke. Poleg tega je v ozadju ves čas prisotna preiskava ruskega vpletanja v ameriške volitve, ki jo vodi posebni tožilec Robert Mueller.

C. Š.