fbpx

Ameriški senat žrtvam terorističnih napadov 11. septembra potrdil doživljenjsko mesečno rento; manjka še podpis Donalda Trumpa

Foto: epa

Hudi pritiski javnosti in znanega ameriškega komika Jona Stewarta so vplivali na ameriški senat, da je ta z 90 glasovi za in 2 proti potrdil predlog zakona, ki bo žrtvam terorističnih napadov 11. septembra 2001 omogočil praktično doživljenjsko prejemanje odškodnin. Glede na to, da je bil podoben predlog potrjen tudi že s strani predstavniškega kongresa, manjka le še podpis ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Sicer so žrtve terorističnih napadov in njihovi svojci odškodnine že prejeli, saj aktualna zakonodaja ureja odškodnine za vse tiste, ki so zaradi napadov zboleli, po njihovi smrti pa še njihovim svojcem.

Odmevna kampanja policistov, gasilcev in reševalcev je s pomočjo Jona Stewarta vplivala na vodjo senatne večine republikanca Mitcha McConnella, da je ta zadevo dal na glasovanje. Republikanci so bili namreč po terorističnih napadih leta 2001 najbolj glasni glede odškodnin, obnove in maščevanja tistim, ki so za napad odgovorni.

Foto: YouTube

Čeprav je republikanec iz Kentuckyja Rand Paul opomnil, da bo vse skupaj predstavljalo velik finančni zalogaj, glede na to, da imajo ZDA 22.000 milijard dolarjev javnega dolga, je na koncu vendarle predlog šel na glasovanje, saj je spomin na 11. september še vedno dovolj živ. Stewart se je McConnellu zahvalil, ker je predlog uvrstil na glasovanje.

Foto: epa

Denar bo zagotovljen vse do leta 2029
ZDA so po napadih 11. septembra 2001 oblikovale sklad, ki je bil namenjen izplačevanju odškodnin žrtvam. V skladu se je po poročanju STA zbralo 7,4 milijarde ameriških dolarjev. Ker pa so zahtevke začeli podajati vsi, ki so zboleli za kakšno boleznijo, ki jo je bilo mogoče povezati z delom in življenjem v bližini porušenih stolpnic dvojčka WTC, so sredstva pričela usihati. Vlada je posledično pričela zmanjševati zneske izplačil, v skladu z novim predlogom zakona pa bo denar zagotovljen vse do leta 2029. Do odškodninskih zahtev bodo upravičeni tudi tisti, ki v času terorističnega napada še sploh niso bili rojeni, prav tako pa tudi njihovi potomci.

Hana Murn