Ameriški senator Cruz predlagal, da bi denar za financiranje zidu na meji z Mehiko vzeli narkokartelom

Senator Ted Cruz (vir: twitter)

Ameriški senator Cruz meni, da bi moral obsojeni šef mehiškega narkokartela Sinaloa financirati izgradnjo obljubljenega zidu na meji med Mehiko in ZDA.

“Ameriški pravosodni sistem je danes prevladal in obsodil Joaquina Guzmana Loeara, znanega kot El Chapo, po vseh 10 točkah obtožnice,” je preko Twitterja sporočil ameriški senator iz Teksasa Ted Cruz, ki si po poročanju Fox Newsa želi, da bi izgradnjo zidu na južni meji ZDA financirali iz zaseženega premoženja obsojenih narkošefov.

Po zadnjih informacijah bi izgradnja dela zidu na najbolj kritičnih odsekih stala 5,7 milijarde dolarjev. A je spodnji dom, ki je v rokah demokratov, pripravljen financirati zgolj 1,4 milijarde dolarjev za izgradnjo pregrad, ki bi vključevale tudi novo ograjo vzdolž doline Rio Grande v Teksasu.

Zid bi otežil trgovino z orožjem, drogo in ljudmi
Teksaški senator je zato kolegom predlagal, naj sprejmejo tako imenovani “El Chapov odlok”, ki bi omogočil, da se vsa finančna sredstva, ki so jih šefi narkokartelov pridobili s preprodajo droge, preusmerijo v financiranje varovanja meje.

El Chapo (Vir: Twitter)

Ameriški tožilci trenutno iščejo 14 milijard dolarjev El Chapovega premoženja, s katerim bi po Cruzovem mnenju morali financirati izgradnjo zidu, ki bi otežil pretok mamil, orožja in posameznikov na južni meji ZDA. Na tak način, meni Cruz, bi lahko zmanjšali obremenitev proračuna za financiranje meje in obenem “izpolnili obljubo, dano ameriškemu ljudstvu”.

Ivan Šokić