fbpx

Ameriški senator je na kosilu v kongresu Slovenijo omenil kot domovino prve dame, ki slovi po najboljšem steklu

Foto: epa/Steklarna Rogaška Slatina

Po včerjašnji prisegi za ameriškega predsednika sta se predsednik Donald Trump in prva dama slovenskega rodu Melanija Trump udeležila treh uradnih inavguracijskih plesov. Melanija je spregovorila na vojaškem plesu, ki je bil zadnji po vrsti, zagotovo pa je pomembno, da je senator Roy Blunt iz Missourija na kosilu v kongresu poudaril, da domovina prve dame Slovenija slovi po najboljšem steklu.

V govoru je Blunt povedal, da sta novi ameriški predsednik Donald Trump in podpredsednik Mike Pence dobila spominski darili, stekleni kristalni posodi z vgravirano hišo in s kompasom, da ju bo to opominjalo, da središče Washingtona ne predstavlja Bela hiša, ampak kongres. Posodi je sicer izdelalo domače podjetje Lenox iz stekla iz Slovenije, Blunt pa je poudaril, da steklo izhaja iz države, od koder prihaja prva dama in kjer delajo najboljše steklo.

Hillary je Trumpu čestitala za zmago
Kosila v kongresu sta se udeležila tudi nekadanji ameriški predsednik Bill Clinton in Trumpova protikandidatka na predsedniških volitvah Hillary Clinton. Hillary se je približala Trumpu in mu čestitala za zmago, ta pa se je z velikim navdušenjem zahvalil, da je prišla. Po končanih volitvah obstaja možnost, da bodo Trumpovi in Clintonovi spet v dobrih odnosih, težje pa je to pričakovati pri Clintonovih in Sandersovih, saj je Hillary šele pred nedavnim priznala udeležbo Sandersa kot nasprotnika v tekmi za nominacijo demokratske stranke ter se z njim le pozdravila.

Zakonca Trump sta se po včerajšnji prisegi udeležila treh inavguracijskih plesov, naprej plesov svoboščin in svobode v Konvencijskem centru, kot zadnjega pa sta se udeležila plesa vrhovnega poveljnika v Nacionalnem muzeju, ki je bil organiziran v čast ameriške vojske. Na poti z enega na drug ples sta se morala prebiti mimo protestnikov, ki so kričali kletvice in v zrak držali sredince. Vzdušje na plesih pa je bilo v svečano, saj je tam vladalo vidno navdušenje nad izvolitvijo novega predsednika, v vseh govorih pa je Trump pohvalil svoje podpornike, ostro skritiziral poročanje medijev in obljubil, da bo Amerika spet velika.

Foto: epa

Foto: epa

Prvi predsedniški ples je potekal ob spremljavi Sinatrove pesmi “I did it my way”
Melanija je na vojaškem plesu, preden je z možem zaplesala na pesem preminule Whitney Houston “I will always love you”, povedala, da ji je v čast biti prva dama in dodala: “Borili se bomo, zmagali bomo in Ameriko bomo naredili spet veliko.” Na prvem plesu sta zaplesala na pesem Franka Sinatre “I did it my way”, drugi ples pa je za razliko od prvega in zadnjega potekal v precej navijaškem vzdušju.

Foto: epa

Foto: epa

Vojaški ples, prirejen v predsednikovo čast, je od udeležencev zahteval več plesanja kot drugi, saj so morali zakonca Trump, nekdanji predsednik Baracak Obama, aktualni predsednik Mike Pence in njegova soproga Karen plesati s pripadniki iz posameznih rodov vojske. Na koncu pa sta morala Trump in Pence z vojaško sabljo razkosati torto. Preko video posnetka so Trumpa pozdravili vojaki iz Afganistana, Trump pa jim je povedal, da jih ima rad veliko bolj kot novinarje.

Foto: epa

Foto: epa

N. Ž., STA