fbpx

Ameriški senator McCain zbolel za smrtonosnim možganskim rakom

John McCain (Foto: epa)

Ameriški senator John McCain je zbolel za agresivno obliko možganskega raka. Pretekli petek je bil operiran v bolnišnici v Phoenixu zaradi strdka okoli očesa, pri tem pa je laboratorijska analiza tkiva pokazala, da senator trpi za agresivno obliko možganskega tumorja, imenovanega  glioblastom. Po petkovi operaciji senator okreva na svojem domu v Arizoni, z družino pa že razmišljajo o načinu spopada z rakom. V preteklosti je 80-letni McCain že prebolel kožnega raka. Uspešno okrevanje mu je zaželel tudi ameriški predsednik Donald Trump.

Glioblastóm je znan kot najagresivnejši in najbolj usoden možganski rak. Najpogostejši simptomi bolezni so epileptični napadi, slabost in bruhanje, glavobol in hemipareza, še posebno značilna pa je napredujoča izguba spomina, osebnosti in nevroloških funkcij.

Senator iz zvezne države Arizona je novembra prejšnje leto na volitvah dobil že svoj šesti mandat v senatu; bil pa je tudi republikanski kandidat za predsednika ZDA na volitvah leta 2008. Kot pilot ameriške mornarice se je boril v vietnamski vojni, kjer je bilo leta 1967 njegovo letalo sestreljeno, in kjer je nato kar pet let in pol preživel kot vojni ujetnik. Predčasno izpustitev je, kljub rednemu mučenju s strani komunistične vietnamske oblasti, zavrnil.

Zagovornik ameriških akcij po svetu
Ta ista kljubovalnost pa je zaznamovala tudi njegovo politično kariero. V treh desetletjih služenja v ameriškem senatu si je tako pridobil sloves politično neodvisnega senatorja, ki je bil pripravljen kritizirati tako Baracka Obamo kot zdajšnjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, predvsem zaradi njune zunanje politike. Znan je kot strog  zagovornik močnih ameriških vojaških akcij v svetu, hkrati si je pridobil ugled kot republikanski senator, ki je pripravljen sodelovati z demokrati pri vprašanjih, kot so reforma priseljevanja. Pred kratkim pa je pozival tudi k skupnemu reševanju demokratov in republikancev pri reševanju ameriškega zdravstvenega sistema. Letos aprila je na povabilo predsednika Pahorja obiskal tudi Slovenijo.

Senator ZDA John McCain in predsednik republike Borut Pahor. (Foto: STA)

Donald Trump je senatorju iz republikanske stranke, kateri pripada tudi sam, že zaželel hitro in uspešno okrevanje, ter dodal, da je bil McCain ‘vedno borec‘. Nekdanji ameriški predsednik Barack Obama pa je tvitnil: “John McCain je ameriški junak in eden najpogumnejših borcev, kar jih poznam. Rak ne ve, proti komu se bori. Pokaži mu, John.

McCainova hčer, Meghan McCain, je za medije dejala, da je “diagnoza družino šokirala” in dodala, da je oče “najbolj samozavesten in miren med njimi”, družina pa se pripravlja na novo bitko z rakom.

U. V.