fbpx

Ameriški tankerji s plinom krenili proti Evropi

Foto: epa

Flota desetih ameriških tankerjev z utekočinjenim plinom se odpravlja proti Evropi z namenom, da ublaži krizo z oskrbo med zimo in pomanjkanja s strani glavnega dobavitelja, Rusije.

Število tankerjev, ki so prečkali Atlantik z ameriškim utekočinjenim zemeljskim plinom in so namenjeni na zahodnoevropska pristanišča, je v zadnjem dnevu naraslo za 50 odstotkov zaradi poglobljene energetske krize v Evropi. Zdaj jih je 15, medtem ko jih je bilo v sredo 10, poroča Bloomberg, ki poroča tudi o 11 ameriških tovorih UZP z neprijavljenimi destinacijami, kaže pa, da so namenjeni v Evropo.

Evropska energetska kriza se je v zadnjih dneh okrepila, potem ko so bili ustavljeni jedrski reaktorji v Franciji, v Nemčiji pa se je znižala proizvodnja vetrne energije, zaradi česar so bile države prisiljene kuriti več premoga in celo nafte, da bi ohranile prižgane luči in tople domove.

Z ameriškim tovorom utekočinjenega zemeljskega plina v Evropo so padle tudi vrtoglave cene plina, zato se poraja vprašanje, ali je to posledica prazničnega vzdušja ali geopolitična poteza, da se je namreč prav v času najhujše krize pojavila flota ameriških tankerjev s plinom. Kar zveni kot božična pravljica, je resničnost, vsekakor pa pričakujemo tudi reakcijo Rusije.

Tanja Brkić