fbpx

Ameriški trg se ne zmeni na zaprtje vlade: Borzno trgovanje v ponedeljek rekordno

Foto: iStock

Investitorje v delnice na ameriških borzah Standard&Poor’s ter Nasdaq ponedeljkovo zaprtje vlade, zaradi nepotrditve zakona za začasno financiranje dela vladnih agencij do 8. februarja, očitno ni zmotilo, saj so beležili porast trgovanja. Ameriški kongres je v ponedeljek le potrdil predlog zakona, predsednik ZDA Donald Trump pa ga je podpisal. Zvezni uslužbenci, ki so imeli dan dopusta, se lahko danes vrnejo v službe.

Investitorje v delnice na ameriških borzah Standard&Poor’s ter Nasdaq prvi dan zaprtja vlade, zaradi nepotrditve zakona za začasno financiranje dela vladnih agencij do 8. februarja, očitno ni zmotilo, saj so beležili porast trgovanja in celo rekordne vrednosti. Borzna hiša Standard&Poor’s je ta dan končala z 0,28-odstotnim dvigom, medtem ko je borzna hiša Nasdaq zabeležila dvig za 0,5 odsotne točke, kar je bilo dovolj, da sta podrli rekorde v trgovanju. Vrednost ameriških obveznic je bila praktično nespremenjena, piše Breitbart.

Tudi investitorje po svetu zaprtje vlade očitno ni zmotilo, saj je borzno trgovanje na Evropski delniški borzi zraslo za 0,2 odstotka, medtem ko sta japonski Nikkei in Seng index iz Hong Konga zrasla za 0,4 odstotne točke.

Z zakonom le potrdili plače javnih uslužbencev
Ameriški kongres je v ponedeljek le potrdil predlog zakona za začasno financiranje dela vladnih agencij do 8. februarja, predsednik ZDA Donald Trump pa ga je podpisal. Zvezni uslužbenci, ki so imeli dan dopusta, se lahko danes vrnejo v službe. Senat naj bi v zameno kmalu začel razpravo o reformi priseljevanja, poroča STA. Predvsem o usodi skoraj milijona tako imenovanih sanjačev, ki so prišli v ZDA nezakonito, vendar kot mladoletni ne po lastni krivdi. To je vsaj demokratom in republikancem, ki so si od sobote zjutraj prizadevali za obnovo financiranja vlade, obljubil vodja senatne večine Mitch McConnell.

C. Š.