fbpx

Ameriški zgodovinar: Retorika, da Putin izgublja, bo vojno le še podaljševala

Ameriški zgodovinar Timothy Snyder (Foto: epa)

Nesmiselno je ščititi Putina tako, da izgublja. To bo ugotovil sam in ukrepal, da se zaščiti,” opozarja profesor zgodovine Timothy Snyder z Univerze Yale v ZDA in dodaja, da bo retorika o “stiskanju Rusije v kot” zgolj podaljšala vojno, ker bo odvrnila osredotočenost od nujnosti ruskega poraza.

S temi besedami se je ameriški univerzitetni profesor Timothy Snyder odzval na pozive v Evropi in drugod po svetu, da je Vladimirju Putinu potrebno prihraniti čast, ko se ruska invazija spreminja v polomijo. Prav tako je prepričan, da Rusi in Putinova vojska niso stisnjeni v kot, saj gre za okupatorsko silo. In ko bo ta vojska poražena, se bo enostavno umaknila nazaj preko meje v Rusijo. Izpostavil je še eno ključno informacijo, ki je v zahodnem svetu prezrta – da Putin vlada v virtualnem svetu, kjer vedno obstaja izhod za pobeg. V Ukrajini ga ni mogoče stisniti v kot, ker je ta država resnični prostor. Potrebno se je zavedati, da je Putin diktator s tako rekoč popolnim nadzorom nad lokalno medijsko krajino ter da vlada preko spreminjanja poročanja. Ko je Rusija izvedla invazijo na Ukrajino, so mediji pričeli poročati o Siriji.

In Rusi so to enostavno sprejeli. Prav tako so mediji invazijo iz “nemogoče” spremenili v “neizogibno”. In če bi Putin dejansko izgubil vojno, bi na televiziji zgolj razglasil zmago, Rusi pa bi mu enostavno verjeli ali se vsaj pretvarjali, da mu verjamejo. In za to ne potrebuje naše pomoči. Je pa res, da z razglasitvijo zmage v svojem virtualnem svetu ne sme čakati predolgo, da se situacija ne obrne proti njemu in bi začel izgubljati oblast. A tudi tega mu ni mogoče preprečiti. Dejstva, da popolnoma nadzira medije, ni mogoče spremeniti in brezpredmetno je upati, da bi imela naša dejanja v realnem svetu, kakršenkoli poseben vpliv na to. Prav tako je od Ukrajincev bizarno zahtevati, da v vojni sprejemajo poteze, ki bi godile ruskim TV producentom, ker smernic za svojo produkcijo tako ali tako ne črpajo iz resničnega sveta.

Foto: epa

Poročanje o ruskem porazu bo vojno le še podaljšalo
Retorika o “stiskanju Rusije v kot” bo zgolj podaljšala vojno, ker bo odvrnila osredotočenost od nujnosti ruskega poraza. Ukrajina pa je povsem drugačna zgodba. Volodimir Zelenski je za razliko od Putina izvoljen demokratično. Do svojih ljudi čuti odgovornost, predvsem pa vlada v svetu, kjer druga oseba nekaj šteje. Prav tako v Ukrajini obstajajo mediji, ki delujejo neodvisno od ukrajinskih oblasti in v katerih Zelenski ne more enostavno spreminjati tem poročanja. Za sprejemanje pomembnih odločitev potrebuje sodelavce. Za končanje vojne mora Zelenski tesno sodelovati s svojimi ljudmi. In za razliko od ruskih vojakov se ukrajinski nimajo kam umakniti. Ne morejo enostavno oditi domov, ker vojna poteka v njihovi domovini. In ko bo vojne konec, se bodo vrnili domov ter se lotili obnove. Končati vojno pa pomeni več razmišljanja posvetiti ukrajinskemu ljudstvu in njegovi prihodnosti, kot pa skrbeti za Putinove težave, ki v resnici ne obstajajo.

Domen Mezeg