fbpx

Ameriški zunanji minister John Kerry bo predstavil vizijo miru na Bližnjem vzhodu med Palestinci in Izraelom

Ameriški zunanji minister John Kerry (foto: STA).

John Kerry je vodil zadnji krog palestinsko-izraelskih mirovnih pogajanj, ki so bila po devetih mesecih prekinjena aprila 2014. Pred odhodom s položaja bo spregovoril o viziji miru na Bližnjem vzhodu med Palestinci in Izraelom.

Svojo vizijo bo ameriški zunanji minister John Kerry predstavil v času, ko se je Izrael ostro odzval na petkov sprejem resolucije v Varnostnem svetu Združenih narodov z vzdržanim glasom ZDA, kar izraelske gradnje na zasedenih palestinskih ozemljih razglaša za kršitev mednarodnega prava in oviro do mirne rešitve spora med Izraelci in Palestinci. Izraelski premier Benjamin Netanjahu, novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump in kongresniki obeh strank si so bili enotni glede obsodbe predsednika Baracka Obame, ker ZDA niso z vetom preprečile sprejema resolucije, ki zahteva konec gradenj izraelskih naselbin na zasedenih palestinskih ozemljih.

Vedno je pomembno, da se skuša proces razvijati, predstaviti konstruktivne vizije za prihodnost,” je povedal tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministra Mark Toner.

Kerry je pred tremi leti  prepričal izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, da sta se vrnila za pogajalsko mizo. Upanje je trajalo nekje do aprila pred dvema letoma, ko je Izrael naznanil, da bo zgradil 700 novih naselbin na zasedenem Zahodnem bregu in prekinil proces izpuščanja palestinskih zapornikov. Abas pa se je vrnil k prizadevanjem za mednarodno priznanje palestinske države mimo ZDA in Izraela.

B. J., STA