Ameriško sodišče je Volkswagnu odobrilo 1,2 milijarde dolarjev težko poravnavo za poplačilo prodajalcev svojih avtomobilov v ZDA

Fotografija je simbolična (Foto: STA)

Ameriški okrožni sodnik Charles Breyer je odločil, da mora Volkswagen v prihodnjih 18 mesecih svojim prodajalcem vozil v ZDA  izplačati odškodnino. Sodišče je odobrilo izplačilo iz 1,2 milijarde dolarjev vredne poravnave.

Volkswagen je konec leta 2015 priznal, da je imelo okrog 11 milijonov avtomobilov na dizelski pogon vgrajen poseben računalniški program, ki je na uradnih izpušnih testih pokazal nižje emisije škodljivih plinov, tudi dušikovega oksida, kot so bile dejanske med normalno vožnjo na cesti. Odškodnino morajo izplačati 650 trgovcem v prihodnjih 18 mesecih. Nemški proizvajalec avtomobilov je zaradi škandala že pristal na poplačilo lastnikov avtomobilov, regulatorjev na področju zaščite okolja, ZDA in trgovcev v višini 22 milijard dolarjev.

Nemški proizvajalec avtomobilov Volkswagen bo ameriškim prodajalcem svojih vozil v ZDA zaradi goljufanja pri testih izpušnih sistemov avtomobilov z dizelskimi motorji v povprečju izplačal 1,85 milijona dolarjev odškodnine. Izplačila bo izvedel v sklopu 1,2 milijarde dolarjev vredne poravnave, ki jo je odobrilo ameriško sodišče. Ameriški okrožni sodnik Charles Breyer je povedal, da gre za  pošteno, razumno in ustrezno poravnavo.

Kljub škandalu, ki je v ZDA lani povzročil padec prodaje v primerjavi z letom 2015 za 7,6 odstotka, je Volkswagen na globalni ravni dosegel nov prodajni rekord. Lani je prodal okrog deset milijonov vozil, kar je štiri odstotke več kot leta 2015.

B. J., STA

 • xtc

  Disel traktorjer bi morali v osebnih vozilih prepovedati:

  • Franc Šink

   Dieslom se življenje izteka.

   • xtc

    Pri tovornih vozilih verjetno ne in delovnih strojih tudi ne definitivno pa v osebnih vozilih:
    Diesel ni nikoli bil ravno čist motor in tudi novi niso;seveda so z raznimi triki in še čem prikrivali dejstva;vendar pa je dosti bolj “umazan” od bencinca in znatno dražji za vzdrževanje:Sicer pa velja opomniti nekaj ;da golf dve ni rabil nič več kot sedmica le hiter ni bil:

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!