fbpx

Ameriško sodišče obsodilo turškega bankirja, ki je kršil sankcije proti Iranu – Se bo slovensko pravosodje kdaj zganilo v aferi #IranNLBGate in procesiralo slovenske banksterje?

Foto: iStock

Ameriška zvezna porota na Manhattnu v New Yorku je v sredo nekdanjega namestnika generalnega direktorja turške državne banke Halkbank Mehmeta Hakana Atilo spoznala za krivega bančne prevare ter zarote za kršenje sankcij proti Iranu. S to obsodbo je ameriško sodišče ustvarilo pomemben precedens, pri tem pa se postavlja legitimno vprašanje, kdaj bo slovensko pravosodno kolesje začelo procesirati odgovorne za milijardno pranje denarja v NLB med leti 2009 in 2011. Poleg kaznivega dejanja pranja denarja so ti kršili tudi mednarodne pogodbe.

Kronska priča proti Atili je bil razvpiti turško-iranski trgovec z zlatom Reza Zarab, ki je priznal, da je nekdanjemu finančnemu ministru Turčije plačal 50 milijonov dolarjev za pomoč pri shemi trgovanja z Iranom. Teheran je prodajal nafto in plin za zlato. Zarab je podkupoval turške državne uradnike in trdil, da je za zadevo vedel tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.

Zarabovo pričanje je potrdil nekdanji policijski preiskovalec Turčije Huseyin Korkmaz, ki je že doma vodil preiskavo proti Zarabu in državnim uradnikom, zaradi česar je bil obsojen na 18 mesecev zapora. Korkmaz je pobegnil v ZDA z dokaznim materialom in Zaraba so leta 2016 aretirali, ko je peljal svojo ženo, sicer slavno turško pop zvezdnico Ebru Gundes, na dopust v Disney World na Florido.

Za nižjo kazen je spregovoril
Zarab je nato najel nekdanjega newyorškega župana Rudyja Giulianija, da posreduje med ameriško in turško vlado za ureditev zadeve, vendar ni šlo in trgovec z zlatom se je potem odločil, da bo v zameno za nižjo kazen raje spregovoril, poroča STA. Vpletel je Atilo, ki so ga aretirali marca lani med poslovno potjo v ZDA.

Odvetniki Atile trdijo, da je nedolžen oziroma le majhna figurica v igri, ki so jo vodili državni uradniki Turčije in njegovi šefi v banki. Glavni krivec pa naj bi bil Zarab, ki se je domislil sheme, na koncu pa jo bo, ker je prvi spregovoril, morda najceneje odnesel.

NLB je raje izbrala pranje denarja
Američani so v povezavi s kršenjem sankcij vložili obtožnice proti devetim osebam, za zdaj pa imajo v rokah le Atilo in Zaraba. Kršenje sankcij je potekalo preko državne banke Halkbank, pa tudi preko drugih finančnih ustanov, med njimi celo v ZDA, ki pa naj za to ne bi vedele. “Tuje banke in bankirji imajo izbiro. Lahko pomagajo Iranu in drugim državam, da se izognejo ameriški zakonodaji, ali pa ostanejo del mednarodne bančne skupnosti. Obojega ni mogoče početi,” je dejal tožilec Joon Kim.

Primer je pokvaril odnose med ZDA in Turčijo, katere predsednik Erdogan je celo zahteval od ameriškega kolega Donalda Trumpa, naj ustavi preiskavo.

C. Š.