fbpx

Ameriško vrhovno sodišče bo odločalo o usodnem primeru za svobodo govora – o velikanih socialnih omrežij, kot so Google, Twitter in Facebook

Foto: Twitter

Ameriško vrhovno sodišče je sprejelo primer, pri katerem bi lahko odločalo tudi, ali lahko uporabniki socialnih omrežij v ZDA tožijo medijske velikane na osnovi kršitev njihove pravice svobode govora.

Čeprav se primer Manhattan Community Access Corp. v. Halleck, No. 17-702 ukvarja z vprašanjem, ali je zasebni operater televizijskega omrežja lahko v vlogi državnega akterja, ki se ga lahko toži zaradi kršitve prvega amandmaja, bi po poročanju CNBC primer vseeno lahko odločal tudi o usodi medijskih gigantov, kot so Google, Facebook in Twitter.

Primer, v katerem producenta DeeDee Halleck in Jesus Melendez tožita Manhattan Neighbourhood Network, bi lahko posredno vplival na delovanje velikanov socialnih omrežij, saj zadeva svobodo govora. Halleck in Melendez namreč trdita, da ju je televizijsko omrežje suspendiralo, ker sta bila kritična do njega. Svoj primer sta predstavila na podlagi kršitve 1. amandmaja ameriške ustave, ki državljanom ZDA zagotavlja svobodo govora.

Primer bi lahko bil odločilen za svobodo govora
Primer, ki ga je v obravnavo vzelo vrhovno sodišče v polni zasedbi, bo tako odločal, ali je lahko televizijsko omrežje – in potencialno tudi vse druge medijske platforme – javni forum, ki je zaščiten pred tožbami na podlagi prvega amandmaja, ali pa je zasebna entiteta, ki je odgovorna za vsako izjavo, ki je objavljena znotraj njene platforme. Javni forum namreč pomeni, da morajo omenjene spletne platforme zagotavljati pravico do svobodnega izražanja vsem uporabnikom.

Radijski voditelj Alex Jones (Vir: Twitter)

To bi tudi ščitilo uporabnike pred cenzuro, kakršno je izkusil radijski komentator Alex Jones, ki so ga giganti Silicijeve doline v enem tednu umaknili z vseh svojih platform. Po drugi strani pa bi možnost, da sodišče odloči v prid zasebne entitete, pomenila, da so podjetja sama odgovorna za vse, kar se objavi na njihovih straneh. Kakršenkoli bo rezultat, pa bodo profitirali predvsem navadni državljani, saj bo vsaka sodba, ki bo splošna, v zakon vpela tudi velikane Silicijeve doline, ki že nekaj časa delujejo na sivem, nedefiniranem območju dovoljenega.

Ivan Šokić