fbpx

Ameriško zunanje ministrstvo svari Američane pred obiskom Evrope v času praznikov

Fotografija je simbolična (Foto: epa).

Ameriško zunanje ministrstvo je v ponedeljek objavilo sporočilo za javnost,  naj bodo Američani posebej pozorni na možnost terorističnih napadov v času praznikov, če nameravajo potovati v Evropo. Imeli naj  bi zanesljive informacije, da prav v tem času načrtujejo Islamska država (IS) in drugi teroristi napade v Evropi.

Napade bi lahko izvršili tudi simpatizerji skrajnežev ali pa taki, ki so se radikalizirali sami. Popotniki naj bodo pozorni na dogajanje na prazničnih dogodkih na ulicah in trgih ter v bližini turističnih znamenitosti. Prav tako so nevarna večja postajališča javnega transporta, cerkve, hoteli in restavracije – povsod, kjer se zbira množica ljudi.

V svojem obvestilu so sicer pohvalili evropske države, ki se uspešno borijo proti napadom, vendar nevarnost s tem ni minila. Sicer pa se tudi sami zelo aktivno borijo proti teroristom, tako so v New Yorku  v ponedeljek aretirali 37-letnega priseljenca iz Jemna, Mohameda Rafika Nadžija,  ker je nudil podporo džihadistični  Islamski državi (IS) in naklepal teroristični napad na Times Squaru.

Navdih črpal iz terorističnega napada v Nici
Nadži je policijskemu informatorju zaupal, da želi ukrasti smetarski tovornjak in z njim zaorati po množici. Navdih za napad je dobil v terorističnem napadu v Nici. FBI ga je zaznal, saj je v družabnih medijih izražal podporo IS vse od leta 2014. Lani naj bi potoval v Turčijo in Jemen, da se pridruži IS.

Tudi španska policija ne počiva
Poročali pa smo tudi o naporih španske policije, ki je do sedaj zaprla že 215 teroristov, ter o številnih aretacijah v drugih evropskih državah.

Francozi dosegajo rekorde
Prav tako je včeraj francoska policija prijela sedem osumljencev, ki naj bi pripravljali teroristične napade v Strasbourgu in Marseillu. Stari so med 29 in 37 let, z njihovo aretacijo pa so ‘preprečili dolgo načrtovan teroristični napad na francoskih tleh,’ je povedal francoski notranji minister Bernard Cazeneuve. Osumljenci so francoskega, maroškega in afganistanskega porekla. Od začetka leta so v Franciji prijeli kar 418 osumljencev, povezanih s terorističnimi omrežji.

A. B., STA