fbpx

Amnesty International: 10 tisoč prijetih Turkov mučijo, tepejo in posiljujejo

Fotografija je simbolična. (foto: epa)

Turški prevratniki, ki so prejšnji teden sodelovali pri državnem udaru, so žrtve mučenja, pretepov, posilstev, prav tako pa jim ne nudijo hrane in vode.

V Amnesty international poročajo, da obstajajo kredibilni dokazi o zlorabah in mučenjih ljudi, ki so jih prijeli po spodletelem vojaškem udaru 15. julija. Med oblike mučenja v humanitarni organizaciji navajajo pretepanja in posilstva v uradnih ter drugih centrih po državi, kjer jih zadržujejo.

Včeraj je na deset tisoče podpornikov glavne turške opozicijske stranke protestiralo v Istanbulu, kjer so med drugim zanikali sodelovanje pri poskusu vojaškega udara in po dolgem času pokazali enotnost proti represiji predsednika Erdogana, ki je uvedel izredne razmere v državi in pridržal več kot 13 tisoč ljudi iz vojske, sodstva ter drugih državnih institucij.

Turčija vse zanika
Turške oblasti so sicer zanikale navedbe Amnesty Internationala, da so kršili človekove pravice. “Ideja, da Turčija, ki je zaprosila za članstvo v EU krši zakone, je absurdna,” so bili jasni in kategorično zanikali obtožbe, ki po njihovem prihajajo iz tistih krogov ljudi, ki so odgovorni za hladnokrvni uboj 250 civilistov.

Med prijetimi 13,165 ljudmi je bilo 8838 vojakov, 2101 sodnikov in tožilcev, 1485 policistov in 689 civilistov. Prav tako so zaprli 123 generalov in admiralov, poroča Daily Mail.

Najhuje ravnajo z vojaki
V Amnesty International ocenjujejo, da je policija v Istanbulu in Ankari zadrževala ujetnike v stresnih razmerah do 48 ur, kjer jim niso nudili hrane in vode ter dostopa do zdravstvene oskrbe, prav tako pa so jih verbalno in fizično zlorabljali. Dva zagovornika pridržanih iz Ankare sta opisala, da so višje rangirani vojaški častniki slabše in bolj kruto obravnavani, več so jih tudi posilili. Eden od njih se je po poročanju odvetnikov poskušal skozi okno vreči iz šest nadstropne zgradbe.

“Turčija je razumljivo zaskrbljena zaradi javne varnosti, vendar nobena okoliščina ne opravičuje mučenj in drugih nelegalnih oblik pridrževanja pripornikov,” sporoča predsednik Amnesty International za Evropo John Dalhuisen in poziva oblasti naj takoj ustavijo te nagnusne prakse ter omogočijo mednarodnim opazovalcem, da vstopijo v centre, kjer jih zadržujejo.

M. P.