fbpx

Anesteziologinja iz Francije: Trenutno situacijo lahko opišemo kot katastrofalno!

Foto: Printscreen

V Evropi se širi strah pred tretjim valom okužb z novim koronavirusom, v času pred veliko nočjo se namreč vse več držav vedno bolj zapira ali se podaljšuje izredno stanje. Vse oči so uprte v preobremenjeni zdravstveni sistem.

Anesteziologinja Caroline Tesse  je tolažila eno izmed svojih pacientk v bolnišnici Cambrai na severu Francije, preden so jo priključili na respirator. “Ali se želite nekaj časa pogovarjati s hčerko ali vnukom? Poklicala jih bom za vas, prav? Z njimi se boste lahko pogovarjali po telefonu.” 

“Trenutno situacijo lahko opišemo kot katastrofalno. Nismo pravzaprav pričakovali, da se bo epidemija ponovno pojavila, tako hitro in intenzivno,” opisuje Tessejeva, ki je zaposlena na oddelku za intenzivno nego. “Ukvarjamo se izključno s težjimi primeri in  bolniki, ki so mlajši kot prej. Ne vemo, kako dolgo bo ta val trajal. Bo trajalo dva, tri tedne ali dva, tri mesece? Preprosto ne vemo,” dodaja anesteziologinja po poročanju HRT1.

Glede na to, da v Franciji beležijo tako hitro širjenje okužb, ne čudi, da so se v sosednji Nemčiji odločili, da poostrijo nadzor na nemško-francoski meji. Nemška kanclerka Angela Merkel je po poročanju Russia Today dejala, da bo Nemčija Francijo uvrstila med območja z visoko stopnjo incidence covida-19. Francoski uradniki so začeli uvajati regionalno zaporo, da bi ustavili porast okužb. “Glede na to, da vidimo tako visoko incidenco, je to preprosto nujnost … praktično samodejni postopek,” je Merklova dejala novinarjem v Berlinu. AFP je poročal, da je stopnja incidence covida-19, ki meri število okužb na 100 tisoč ljudi v zadnjih sedmih dneh, v več francoskih regijah presegla prag 200. “Ko vidimo, da je stopnja incidence – tako kot v tem primeru – že dolgo presegla prag 200. Zato je to območje potrebno razvrstiti med območja z velikim tveganjem,” je dejala Merklova.

Foto: epa

Evropa se vedno bolj zapira
Na račun pretresenosti zaradi tretjega vala epidemije se Evropa in svet spet hitro zapirata. Zbiranja na veliko noč so prepovedana, vse trgovine, razen tistih z osnovnimi živili, so zaprte in uvedene so policijske ure. Bolnišnice so polne. Zemljevid, ki prikazuje število potrjenih smrtnih primerov v jugovzhodni Evropi prejšnji teden, jasno prikazuje galopirajočo stopnjo širjenja okužbe. Strah se širi, tretji val pandemije bi bil lahko namreč v smislu smrti najhujši.

Nemški zdravniki, ki so zaposleni na oddelkih za intenzivno nego, pozivajo k dvotedenskemu zaprtju države, saj želijo, da se v tretjem valu prepreči zapolnjenost bolnišnic. Vodja nemškega interdisciplinarnega Združenja za intenzivno nego in urgentno medicino Christian Karagianidis je po poročanju STA povedal, da je kombinacija zaprtja, cepljenja in testiranja nujna z namenom, da se prepreči preobremenjenost oddelkov za intenzivno nego.

V Italiji so se v petek oblasti odločile, da pred majem ne bodo v veliki meri sproščali ukrepov za zajezitev virusa. Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa bo od ponedeljka več kot polovica italijanskih dežel uvrščena med rdeča območja, kar pomeni, da bodo v veljavo stopili najostrejši ukrepi. Tekom velikonočnih praznikov bodo po celotni državi v veljavi ukrepi rdeče stopnje. Zaprle se bodo vse nenujne trgovine, od doma pa bo mogoče le v primeru odhoda na delo, obiska zdravnika ali ob izrednih dogodkih. Italijanski minister Roberto Speranza je poudaril, da so do sedaj veljavni ukrepi sicer privedli do upočasnitve širjenja okužb, a je dejstvo, da je situacija še zmeraj negotova.

Sara Kovač