fbpx

Angležev je bolj groza evropskih iskalcev dela kot ostalih migrantov

Angleška premierka zagovornica izhoda iz EU (Foto: sta).

Statistika za leto 2016 kaže, da je v Anglijo imigriralo kar 650.000 ljudi, od teh jih je 284.000 EU državljanov, kar je za 20.000 več kot lani. Med evropskimi državljani so posebej prikazani državljani Romunije in Bolgarije, katerih število se je v zadnjem letu povečalo s 54.000 na 70.000, kar predstavlja največji delež evropskih državljanov. V Angliji trenutno živi 3,5 milijona EU državljanov.

Za angleško zdravstveno zavarovanje je letos do septembra zaprosilo 629.000 EU državljanov, med katerimi je letos 227.000 iz Romunije in Bolgarije, kar predstavlja 21.000 prosilcev več kot lani. Neevropskih prosilcev je 195.000.

Skoraj polovico delovnih mest (49 odstotkov) so zasedli EU državljani, kot poroča državni urad za statistiko. Med priseljenimi evropskimi državljani je letos kar 21.000 iskalcev dela, število brezposelnih evropskih državljanov tako letos znaša letos kar 82.000. Ti verjetno predstavljajo velik delež sive ekonomije, o čemer pa v objavljenem članku ni niti besedice, kar kaže na selektivno zaskrbljenost na področju gospodarstva in socialne politike.

Gisela Stuart, britanska zagovornica Brexita,  je izjavila: “Javnost je sita politikov, ki samo obljubljajo spremenjeno politiko v zvezi z migranti, ki je ne morejo uresničiti. Edini način, da vlada uresniči te obljube, je, da zapustimo enotni evropski trg in znova dobimo nadzor nad svojimi mejami.”

Prošnje za azil so dosegle rekord v zadnjih desetih letih, ker so letos prejeli 41.280 vlog, kar predstavlja 14 odstotkov več kot lani. V času Cameronove vlade je 4.162 prosilcev  dobilo humanitarno zaščito v Angliji, pozneje je ta številka naraščala (ljudje iz Irana, Iraka, Pakistana in Afganistana). Največ prošenj za azil so prejeli leta 2002 (100.000), dokler ni Blair ni pričel brzdati politike priseljevanja.

Zaradi omenjenih številk je Alp Mehmet iz urada za nadzor migracij v Angliji predlagal, da je treba zavzeti odločno stališče glede priseljevanja pri pogajanjih o Brexitu. “Celo če bi se zmanjšalo število priseljencev na dogovorjeno raven (265.000 ljudi na leto), bi angleška populacija še vedno rasla za pol milijona na leto v naslednjih 10 letih. To je približno toliko kot pet Birminghamov, ker je nesprejemljivo za večino britanske javnosti.

Robert Goodwill, minister za imigracije, je povedal: “Britanci so zelo jasno povedali, da želijo nadzirati imigracije in da moramo zmanjšati priseljevanje do sprejemljive ravni nekaj deset tisoč ljudi. Nobenega strinjanja glede nenadzorovanega priseljevanja ni, saj to povzroča obremenitev šol, bolnišnic in drugih javnih služb. Zato bo zmanjšanje števila priseljencev ključna naloga naših pogajanj pri odhodu iz EU.”

Želijo tudi manj tujih študentov
Zaradi pretiranega števila tujcev v Britaniji, so moteči tudi tuji študenti, ki si zaradi dragega študija poiščejo tudi delo. Število tujih študentov se je leta 2016 znižalo s 193.000 na 163.000. Statistika dokazuje, da prihajajo v jezikovne šole in druge manj prestižne institucije, kot poroča Daily mail.

Aleksandra Belšak