fbpx

Angleži v podjetju za izdajanje vizumov odkrili ruskega “krta”, ki je omogočil prihod atentatorjev na Skripala in njegovo hčerko

Foto: iStock

Ruska obveščevalna služba FSB je imela v podjetju, ki za Veliko Britanijo in nekatere druge države obdeluje prošnje za vizume, svojega krta, je danes razkrila britanska preiskovalna skupina Bellingcat. Šlo naj bi za širšo strategijo, ki naj bi prihod v Veliko Britanijo omogočila tudi osumljencema za zastrupitev Sergeja Skripala.

Ruski informatik je imel ob prihodu iz Pekinga, kjer je delal za podjetje TLSContact, v Moskvo leta 2015 velike težave z urejanjem statusa svoje žene mongolskih korenin in v tujini rojene hčerke. Agent FSB mu je v zameno za razrešitev težav ponudil podpis pogodbe o tajnem sodelovanju, kar je tudi sprejel, je informatik povedal za Bellingcat, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obveščevalna služba je od njega zahtevala informacije o tem podjetju, ki je v Rusiji zbiralo podatke o prosilcih za vizume v Veliki Britaniji in več drugih državah. Zahtevali so tudi podatke o dokumentih konzulatov, s katerimi je TLSContact sodeloval. Nazadnje so želeli dostop do britanskega vizumskega sistema. Ker jim tega ni mogel zagotoviti, se je odločil, da bo zapustil Rusijo in zaprosil za azil v ZDA.

Na britanskem veleposlaništvu v Moskvi so za AFP pojasnili, da je podjetje opravljalo zgolj administrativne postopke. Poudarili so, da ni bilo vključeno v odločanje o podelitvi vizumov. Po mnenju Bellingcata, ki je pri preiskavi sodeloval z rusko preiskovalno spletno stranjo The Insider, pričanje informatika ne dokazuje, da so se ruski vohuni uspešno infiltrirali v vizumske sisteme zahodnih držav.

Domnevni nekdanji ruski vohun, ki naj bi bil kriv za zastrupitev Skripalov (Vir: Twitter)

Domnevajo, da gre za širšo strategijo, ki je ruskim agentom omogočala, da so prišli na Zahod. Med drugim naj bi tako v London prišla agenta ruske vojaške obveščevalne službe GRU, ki sta v britanskem Salisburyju domnevno zastrupila nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčerko.

H. M., STA