fbpx

Anketa: Američani večjo grožnjo vidijo v Severni Koreji kot v islamu

Foto: epa

Severna Koreja in ZDA še naprej vzdržujeta sovražni odnos. Posledica vedno večje napetosti pa je vidna tudi v anketi, kjer večina Američanov kot največjo grožnjo ZDA vidi Severno Korejo in ne islam.

V anketi, opravljeni med Američani, se je 54 odstotkov Američanov izreklo, da je Severna Koreja največja neposredna grožnja ZDA, v primerjavi s samo 19 odstotki, ki verjamejo, da je to Islamska država. Podatki kažejo premik od julija, ko je 41 odstotkov Američanov navedlo, da je Severna Koreja največja grožnja, 28 odstotkov pa je dejalo, da je to ISIS, poroča Breitbart.

Amerika dokazovala svojo vojaško moč
V tem tednu je ameriška jedrska letalonosilka USS Ronald Reagan patruljirala v vodah vzhodno od Korejskega polotoka, z namenom razkazovanja vojaške moči in da bi Severno Korejo opozorili pred možnimi napadi. Severna Koreja pa se je na to odzvala z opozorilom, da naj ZDA “pričakuje nepredstavljivo ob nepredstavljivem času”.

“Prijaznost do raketnega človeka ni delovala v zadnjih 25 letih, zakaj bi delovala zdaj?”
Predsednik Donald Trump pa je na Twitterju sporočil, da je ameriškemu ministru za zunanje Rexu Tillersonu že povedal, da je “izguba časa, da se pogaja z majhnim raketnim človekom”, in dodal, da bodo “naredili, kar je treba storiti.”

Na Twitterju je Trump še zapisal: “Prijaznost do raketnega človeka ni delovala v zadnjih 25 letih, zakaj bi delovala zdaj? Clinton ni uspel, Bush ni uspel in Obama ni uspel. Jaz ne bom neuspešen.”

Zadnja anketa pa kaže, da 64 odstotkov Američanov meni, da je najboljša diplomatska rešitev krize, v primerjavi s samo 32 odstotki, ki menijo, da je to vojaška rešitev. Nadalje 56 odstotkov Američanov ne odobrava načina, kako Trump napreduje s Severno Korejo, v primerjavi s 40 odstotki, ki odobrava njegovo ravnanje pri tem vprašanju.

D. Š.