fbpx

Anketa razkrila: Trump je med Američani bolj priljubljen kot demokrati in mainstream mediji

Foto: iStock/epa

Čeprav se nekaterim zdi, da ameriški predsednik Donald Trump preveč tvita, pa je dejstvo, da je njegova podpora višja kot podpora meanstream medijem in demokratom. Rezultati nedavne ankete so pri nekaterih demokratih nedvomno sprožili vse alarme.

Anketa, ki jo je USA Today objavil v prvem tednu marca, je pokazala, da 47 odstotkov vprašanih podpira predsednika Trumpa, 45 odstotkov pa mu jih je osebno naklonjenih. Nadalje 60 odstotkov anketiranih ne odobrava njegovega temperamenta, 59 odstotkov pa jih meni, da pretirano uporablja družbeno omrežje Twitter.

Kljub temu, da je USA Today zapisal, da je Trump dosegel rekordno nizek odstotek podpore, pa je dejstvo, da je bila statistika bistveno manj naklonjena njegovi protikandidatki Hillary Clinton novembra lani, saj je prejela 35-odstotno podporo, demokrati kot celota pa so obstali pri 36 odstotkih.

Foto: iStock

Večina demokratov ne ve, za kaj se stranka zavzema
Aktivist Shaun King je v New York Daily Newsu komentiral rezultate ankete in dejal, da je naravnost neverjetno in katastrofalno, da so v času, ko Trump velja za najmanj priljubljenega predsednika, demokrati še manj priljubljeni. Po njegovem mnenju je zaradi tega povsem mogoče, da bo Trump na položaj izvoljen tudi v drugo. “Demokrati stežka dojamejo resnico” in dodal, da ko je govoril z več demokrati, večina od njih ni vedela, za kaj se stranka sploh zavzema.

88 odstotkov republikancev podpira Trumpa
Največji delež ljudi, ki ameriškega predsednika podpirajo, pa prihaja iz vrst republikancev, kar 88 odstotkov, med demokrati je delež 11-odstoten. Nekoliko manj, 7 odstotkov demokratov in 86 odstotkov republikancev, pa je osebno naklonjenih Trumpu, med neodvisnimi pa je delež 44-odstoten.

Med demokrati je nenaklonjenost Hillary Clinton 15-odstotna, med neodvisnimi 61-odstotna, med republikanci pa kar 93-odstotna. Pri tem je treba še povedati, da več neodvisnih ne podpira demokratov (57 odstotkov), republikancev pa ne podpira 51 odstotkov neodvisnih.

Nenaklonjenost medijem je velika
Večina vprašanih (59 odstotkov) se ne strinja s Trumpovo izjavo, da so novinarji sovražniki ljudstva, statistika pa razkriva, da je med republikanci nenaklonjenost medijem 78-odstotna, med neodvisnimi 56-odstotna, med demokrati pa 19-odstotna.

Foto: epa

Večina anketiranih (60 odstotkov) ne podpira Trumpovega temperamenta, 59 odstotkov ljudi pa meni, da preveč tvita, a vendarle 55 odstotkov anketiranih verjame, da je pokazal vodstvene sposobnosti, ki so nujno potrebne pri vodenju države. Kar 46 odstotkov vprašanih po navedbah Russia Todayja verjame, da je država usmerjena v pravo smer.

Na podlagi rezultatov javnomnenjske ankete lahko vidimo, da mediji delajo s polno paro z namenom, da naredijo vtis o tem, kako je predsednik Trump zaradi svojih ukrepov nepriljubljen, dejanska slika pa je povsem drugačna. Ali se mediji zavedajo, da s pomočjo družbenih omrežij in interneta ljudje bistveno lažje pridejo do pravih informacij? Dejstvo je, da jim cenzuriranje na dolgi rok prej škodi kot pa koristi.

N. Ž.