fbpx

Anonymous vrača udarec: vrnite Assangeu internet!

Foto: epa.

Pripadniki skupine Anonymous so naznanili, da so prisiljeni izključiti  elektronsko pošto in telefon ekvadorske ambasade, ker so Julianu Assangeu onemogočili dostop do interneta v času ameriških predsedniških volitev. To zahtevo po vrnitvi interneta Assangeu so podkrepili s fotografijo izključenega interneta pri sporočilih, ki niso mogla potrditi prejema s strani vladnega naslova.

Ekvadorska ambasada v Londonu je v ponedeljek onemogočila dostop do interneta Julianu Assangeu, in to po objavi svežnja informaciji o demokratski predsedniški kandidatki Hillary Clinton in voditelju njene kampanje Johnu Podesti. Sledil naj bi še en sveženj datotek, povezanih z ameriškimi volitvami, kar pa želijo na vsak način preprečiti.

Ekvadorska vlada je sporočila, da jih je k tej potezi spodbudila objava dokumentov, ki bi lahko vplivali na predsedniško bitko v ZDA. Ekvador izjavlja, da se ne želi vmešavati v predsedniške volitve drugih držav in da se ne želijo opredeljevati za eno ali drugo stran v predsedniški kampanji ZDA.

V nedeljo je uredniški odbor WikiLeaksa objavil izjavo, s katero je zavrnil obtožbe ekvadorskih oblasti ter hkrati poudaril, da žvižgaških strani “niso nikoli objavili uradno na ekvadorskih internetnih straneh in tudi nimajo namena tega storiti,” kakor tega ni nameraval storiti niti Assange.

“WikiLeaks objavlja svoje novinarske prispevke v velikih podatkovnih centrih, ki med drugimi obstajajo tudi v Franciji, Nemčiji, na Nizozemskem in Norveškem.” S to izjavo so hoteli odpravili kakršno koli krivdo ekvadorskih oblasti, ki nikakor niso odgovorne za te objave.

Assange živi na ekvadorski ambasadi v Londonu že od 2012, odkar mu je bil podeljen politični azil, saj je obstajala nevarnost, da bi ga preganjali zaradi objav v ZDA. Assange se je soočil z izročitvijo Švedski  zaradi obtožb v zvezi s  posilstvom, kar pa odločno zanika ter verjame, da so to konstrukti, namenjeni pretvezi za izročitev ZDA, kjer bi mu sodili zaradi vseh objav do sedaj.

A. B., RT