fbpx

Antisemitizem po Evropi se nadaljuje: Na Švedskem z molotovko napadli sinagogo!

Fotografija je simbolična (foto: iStock)

Napadi na judovsko skupnost po svetu so po ameriškem priznanju Jeruzalema za prestolnico Izraela čedalje bolj srditi. Skupina zamaskiranih neznancev je v soboto pozno zvečer odvrgla goreče predmete na sinagogo v švedskem mestu Göteburg, so poročali tamkajšnji mediji. Ognjeni zublji se niso razširili, saj je rahlo deževalo, je sporočil prvi mož judovske skupnosti v drugem največjem švedskem mestu Allan Stutzinsky.

Incident se je zgodil, ko se je v sinagogi zabavala skupina mladih. Ti se so po napadu za kratek čas skrili v klet zgradbe, je sporočila policija. Po navedbah policije so napadalci na sinagogo odvrgli molotovko. Preiskava je v teku.

Poskus požiga se je zgodil nekaj ur po protestu v Stockholmu proti odločitvi ameriškega predsednika Donalda Trumpa o priznanju Jeruzalema kot prestolnice Izraela, poroča STA. Dogodek je potekal večinoma mirno, so pa protestniki zažgali izraelsko zastavo.

Palestinci nimajo zgodovinske pravice do Jeruzalema
Priznanje Jeruzalema za glavno mesto Izraela je pomemben korak v doseganju trajnega miru med Izraelom in Palestinci. Donald Trump je s svojo potrditvijo sklepa ameriškega kongresa iz leta 1995 opravil svojo predsedniško dolžnost, česar pa njegovi predhodniki niso izpolnili. S tem je pokazal, da se Amerika ne bo pustila izsiljevati teroristom in ne bo delovala pod vplivom groženj z nasiljem. Trump je pokazal, da sta za doseganje miru potrebna soočenje z dejstvi in dialog.

C. Š.