fbpx

Antisemitska resolucija razjezila Izrael, Trump ogorčen, ker ZDA niso vložile veta

Foto: STA.

ZDA v petek niso preprečile sprejetja resolucije Varnostnega sveta ZN, ki zahteva konec gradenj izraelskih naselbin na zasedenih palestinskih ozemljih, čeprav to možnost z vetom imajo. Potezo diplomacije Baracka Obame je izraelski premier Benjamin Netanjahu ostro kritiziral in ob tem dejal, da se zelo veseli prihoda Donalda Trumpa na oblast, saj bo slednji že 20. januarja prihodnje leto prisegel kot novi predsednik Združenih držav Amerike. Kot poudarja Netanjahu, je resolucija absurdna in utegne imeti škodljive posledice za odnose z Združenimi narodi.

“Obamova administracija ni zaščitila svojega zaveznika, Izrael, pač pa je sodelovala v tem množičnem napadu na našo državo. Veselimo se sodelovanja z novoizvoljenim predsednikom Donaldom Trumpom in vsemi prijatelji v kongresu, tako demokrati  kot tudi republikanci, da odvrnemo škodljive posledice te resolucije,” je v svojem sporočilu za javnost opozoril izraelski premier.

Naj spomnimo, da je resolucijo prvi predlagal Egipt, a ga je po telefonskem pogovoru s Trumpom vlada v Kairu umaknila. To je bil izraelski račun brez krčmarja, saj so nato resolucijo skupaj predlagale Nova Zelandija, Venezuela, Senegal in Malezija. Resolucija je bila sprejeta s 14 glasovi za in nobenim proti, saj so se ZDA glasovanja vzdržale. Netanjahu se je odločil za sankcije zoper Senegal, kateremu je zaradi spornega glasovanja odrekel finančno pomoč, medtem ko je moral novozelandski veleposlanik domov na posvetovanje.

Mir mogoč le skozi neposredna pogajanja med stranema, ne pa z vsiljevanjem pogojev s strani ZN
Mnenje Donalda Trumpa je v skladu z dosedanjo dolgoletno politiko ZDA, da se lahko mir med Izraelci in Palestinci doseže le skozi neposredna pogajanja med stranema, ne pa z vsiljevanjem pogojev s strani Združenih narodov. Pričakovano so tudi v Združenih državah mediji Obamovo potezo kritizirali, saj je Izrael njihov tradicionalen zaveznik. “Resolucija je nepoštena do Izraela in vseh njegovih državljanov,” Trump že napoveduje konkretne ukrepe, ko bo zasedel svojo pisarno v Beli hiši.

Zaradi svoje odločne retorike je Trump nagnal strahu v kosti zdajšnjemu tiskovnemu predstavniku sveta za nacionalno varnost ZDA, Benu Rhodesu, ki je novinarjem dejal, da imajo ZDA trenutno le enega predsednika in ne dva naenkrat, nezavedajoč se, da se Obama umika v manj kot mesecu dni in bi bilo zato smiselno poslušati novo izvoljenega predsednika.

Resolucija razjezila več ameriških senatorjev, ki državam podpisnicam grozijo s sankcijami
Oglasil se je tudi aktualni državni sekretar ZDA John Kerry, ki se brani, “da so ZDA zgolj ukrepale v interesu miru med Izraelci in Palestinci. Ob tem smo imeli le en cilj, ohranitev možnosti rešitve dveh držav. Čeprav se ne strinjamo z vsemi vidiki resolucije, pa ta pravilno obsoja nasilje in poziva h konstruktivnim korakom na obeh straneh”.

V Palestini so nad potezo Obamove administracije kajpak navdušeni. Nekdanji glavni palestinski pogajalec Saeb Erekat zagotavlja, da se Palestinci ne nameravajo pogajati o miru, resolucija pa je po njegovih besedah zgodovinska zmaga mednarodnega prava. Palestinski predsednik Mahmud Abas pravi, da je potrditev resolucije zavrnitev izraelske politike, podporo sta mu tokrat izrekla tudi skrajni gibanji Hamas in Islamski džihad.

Na precej večje ogorčenje je Obama naletel doma, v ameriškem kongresu. Senator John McCain iz Arizone je resolucijo označil za novo sramotno poglavje bizarne protiizraelske politike ZN. Poudaril je, da so se ZDA vzdržale glasovanja, kar pa pomeni isto, kot da bi glasovale za resolucijo. “To je nezaslišan napad na Izrael,” je opozoril McCain.

Senator Lindsey Graham iz Južne Karoline je šel še dlje in napovedal zmanjšanje sredstev za ZN iz ameriškega proračuna, prav tako pa bo ameriški kongres po njegovih besedah kaznoval države, ki so sodelovale pri resoluciji in jo podprle, z odvzemom finančne pomoči. Lee Zeldin iz New Yorka pa Trumpa že poziva, naj odvzame vso pomoč Palestincem zaradi antisemitske resolucije.

L. S., STA