Arabski Brad Pitt o tem, da lahko moški svojo ženo samo “rahlo pretepa”

Foto: Facebook

Glavne zvezde socialnih omrežij v državi, ki sama sebe imenuje za skrbnika dveh svetih mošej, so pričakovano duhovniki in pridigarji. A njihovi zapisi na Twitterju so tako obiskani in popularni kot profili največjih igralcev, pevcev in drugih slavnih v zahodnih državah. Med njimi najdemo tudi arabskega Brada Pitta, znanega po svojih radikalnih stališčih.

Pridigar, ki je dobil nadimek Brad Pitt, je sicer eden vodilnih verskih figur v Savdski Arabiji. Ime mu je Mohamed Al-Arifi, znan pa je predvsem zaradi svoje karizmatične osebnosti. V svojih izjavah je že velikokrat uporabil precej kontroverzne ideje. Leta 2007 je v oddaji dejal, da moški lahko svojo ženo ”rahlo pretepa”, če ga ne uboga. Prav tako je pred štirimi leti na Twitterju zapisal, da ženskam ne bi smeli dovoliti, da delajo izven svojih domov.

(10.3.) Arabski Brad Pitt: ''Ženo lahko malo pretepeš, če te ne uboga'' 2

Foto: Facebook

Al-Arifi je znan po tem, da je s savdsko vlado dobro sodeloval, a je s svojim komentarjem, da je železniška povezava z Meko najslabša na svetu, to sodelovanje uničil in oblasti so ga zaradi sporne izjave celo aretirale. Leta 2013 je javno pozval k sveti vojni proti sirskemu predsedniku Basharu Al-Assadu, nekajkrat pa je javno podprl tudi Al-Kaido in Osamo Bin Ladna.

Slavni pridigar je imel tudi prepoved vstopanja v Veliko Britanijo, saj je pridigal v mošeji v Cardiffu, kamor so hodili tudi trije mladi muslimani, ki so kasneje potovali v Sirijo, da bi se borili za Islamsko državo. Kasneje je sicer dejal, da se ne strinja z brutalnimi metodami, ki jih IS uporablja.

Popularen tudi pridigar, ki je proti ekstremizmu
V Savdski Arabiji je zelo znan tudi pridigar Ahmed Al-Shugairi, ki je zaslovel s svojo televizijsko oddajo. Oblečen v kavbojke in majico je potoval po svetu in govoril o islamu. Med njegovimi oboževalci prevladujejo mlajše populacije, sam pa se sicer ne umešča med duhovnike.

A njegov odnos do radikalnosti je jasen: ”Islam ni religija nasilja,” je dejal. Verjame, da je program rehabilitacije savdskih zapornikov uspešen. ”Videli smo mnogo primerov, ko so se kriminalci uspešno rehabilitirali po programu,” je povedal za BBC.

Spletna zvezda (foto: printscreen/youtube).

Spletna zvezda Salam Al.Odah (foto: printscreen/youtube).

Spletna zvezda: Po petih letih v zaporu popolnoma spremenil stališča
Salman Al-Odah je velika spletna zvezda v Savdski Arabiji. Nekoč je bil znan po svojih ekstremnih verskih pogledih, a se je po petih letih v zaporu popolnoma spreobrnil. Sedaj s svojimi oboževalci redno komunicira preko vseh socialnih omrežij, redno pa uporablja predvsem aplikacijo Snapchat. Veliko prahu je dvignil predvsem z izjavo, da bi se moral moški zadovoljiti s samo eno ženo, saj je v državi poligamija nekaj popolnoma normalnega.

Po prihodu iz zapora je močno pričel javno naprotovati nasilju, veliko govoriti o ljubezni in milosti, poroča BBC.

Tudi ženska zvezdnica – ima oddajo o pravicah žensk
Nawal Al-Eid je bila izbrana za najbolj vplivno žensko na Twitterju v Savdski Arabiji. Zanimivo je, da javno še nikoli ni objavila svoje slike. Al-Eidova je sicer predavateljica na ženski univerzi v Ryaidhu, na radiu pa ima tudi oddajo o pravicah žensk.

Tako kot njeni moški predhodniki tudi ona prihaja iz salafističnega ozadja, njeni pogledi pa so sprožili že veliko debat. V članku iz leta 2013 je nasprotovala sprejetju zakona, na podlagi katerega bi bili strožje kaznovani tisti, ki nadlegujejo ženske. Zagovarjala je, da bi težave z nadlegovanjem lahko rešili, če bi se ženske bolj zakrile z oblačili in bi se manj mešale z moškimi.

M. G.