fbpx

Arabski družinski terapevt: “Dobrodošli v oddaji, kjer vam svetujem, kako pretepsti ženo”

To je pravilni način discipliniranja svoje žene: najprej se z njo pogovori in ji razloži, kako je prav, nato jo zapusti v postelji, šele potem pa jo pretepi – pa vendar ne iz jeze, le z namenom discipliniranja. Pri tem je najbolje uporabiti zobotrebec ali kak robec.

To je le eden izmed mnogih nasvetov družinskega terapevta iz Savdske Arabije, ki je nasvete podal v svojem novem videoposnetku. “Menim, da vsi problemi izvirajo iz tega, da možje ne znajo z neubogljivostjo žena,” v posnetku razlaga terapevt Khaled Al-Saqaby. Pravi, da je želja žensk po enakopravnosti vzrok za vse zakonske težave.

Najprej čas za “pogovor”, nato jo je treba kaznovati v postelji …
V prvi fazi, ko ženska ne kaže popolne ubogljivosti do moža, se je treba z njo pogovoriti. Kot pravi terapevt Al-Saqaby, jo je treba spomniti na moževe pravice in njene obveznosti, kot jih nalaga Alah.

Za tem sledi druga faza, kjer jo mož “zapusti v postelji”. Tudi tukaj možje storijo nekaj napak, ki njihov problem le še povečajo. “Če na primer mož zapusti svojo posteljo in gre v drugo hišo, potem se običajno ve, da ima problem. Namen vsega je disciplinirati ženo, ne pa prati umazano perilo v javnosti,” pojasnjuje. Zato svetuje, da naj možje sicer ostanejo v postelji v svojimi ženami, ampak naj jim obrnejo hrbet ali pa spijo v isti sobi, vendar v ločeni postelji.

Pretepanje je namenjeno le in zgolj discipliniranju žene
Tretja faza je faza pretepanja žene. Terapevt poudarja, da je potrebno razumeti, da je cilj pretepanja zgolj discipliniranje žene, ne pa sproščanje jeze moža. To pomeni, da morajo za pretepanje žene biti zadoščeni potrebni islamistični pogoji. Terapevt še pove, da ni najbolj primerno, če se ženo pretepa s palico niti s posebnim trakom, ki ga imajo običajno možje za pretepanje. Izpostavlja tudi, da uporaba preveč ostrih predmetov ni priporočljiva.

Namesto tega možem svetuje, naj raje uporabijo pripomočke za čiščenje zob, zobotrebce, posebne robce.

V posnetku pojasni tudi daleč najpomembnejši vzrok za pretepanje – prepiri med možem in ženo, ko bi žena rada živela enakovredno in enakopravno življenje s svojim možem. To je najbolj temeljni problem, meni terapevt. Iz te njene želje namreč izvirajo določena dejanja, zaradi katerih jo mož (upravičeno) pretepe.

A. D.