fbpx

Aretacije džihadistov po Evropi: Želeli osvoboditi nekdanjega begunca Mullaha Krekarja

Mullah Krekar (Foto: epa)

Policisti po Evropi so v skupni akciji odkrili 17 oseb, ki so domnevno povezane z džihadistično teroristično mrežo, ustanovljeno v Evropi. Vsi osumljenci so obtoženi sodelovanja v teroristični organizaciji Rawti Shax ter pri islamističnih napadih na Norveškem in drugod v Evropi.

Štiri izmed sedemnajstih osumljencev ni bilo možno locirati, saj so domnevno že na poti proti Siriji ali Iraku, da se pridružijo svoji džihadistični skupini, poroča BBC. Med njimi je bilo šest osumljencev aretiranih v Italiji, štirje v Veliki Britaniji in trije na Norveškem. Vsi osumljenci so obtoženi sodelovanja z mednarodno teroristično mrežo ter sodelovanja pri islamističnih napadih na Norveškem in drugod po Evropi.

V uradni izjavi za javnost je Eurojust zapisal,  da je skupina osumljencev del džihadistične organizacije Rawti Shax, ki je povezana z znano teroristično organizacijo Al Kaido. Organizacija naj bi bila ustanovljena v Evropi.

Mreža osumljencev naj bi po prvih podatkih potovala proti Norveški, da bi osvobodila svojega voditelja Mullaha Krekarja. Ta je trenutno v priporu na Norveškem, kjer je bil ujet v sklopu razkritja teroristične mreže v Evropi.

Kdo je Mullah Krekar?

  • Na Norveško je prišel kot begunec iz Iraka;
  • ustanovil je radikalno islamistično skupino Ansar al-Islam, od katere se je kasneje distanciral;
  • Norvežani se ga že od leta 2003 trudijo deportirati v Irak, saj predstavlja nacionalno grožnjo – glede na norveške zakone tega ne morejo storiti, saj bi mu v Iraku sledila smrtna kazen;
  • od 2012 v zaporu zaradi smrtnih groženj policistom in drugim;
  • ponovno pridržan februarja 2015 po tem, ko je javno hvalil napad na tednik Charlie Hebdo v Franciji.

A. D.