fbpx

Aretirali Iranca, ki je načrtoval bombne napade v Veliki Britaniji, v Nemčiji pa dve osebi spodbujal k terorizmu!

Foto: iStock

V Veliki Britaniji so aretirali Iranca, ki je v državi prebival od leta 2005 in je načrtoval teroristične napade z eksplozivi, po internetu je namreč iskal dele za izdelavo bombe, prav tako pa ga bremenijo obtožbe, da je v Nemčiji skušal spodbuditi dve osebi k terorističnemu napadu.

V oboroženi raciji so v Veliki Britaniji decembra aretirali 33-letnega Fataha Mohammeda Abdullaha, ki naj bi načrtoval bombni napad, obtožen je namreč nakupovanja eksplozivnih sredstev. Po internetu je iskal dele za izdelavo bombe, vključno z ekonomskim loncem in žeblji. Med 9. aprilom in 11. decembrom lansko leto je Abdullah prav tako spodbujal druge, da bi z vozilom zapeljali v množico, da bi napadali z bombami ali z mesarskim nožem. Obtožbe so rezultat sodelovanja med nemško zvezno kriminalistično policijo in britansko protiteroristično policijo.

Terorizirati je želel državo, ki mu nudi dom že od leta 2005
Abdullah je pred sodiščem ta teden potrdil le svoje ime, naslov in državljanstvo. Sodnik Tan Ikram je pojasnil, da ga obtožujejo spodbujanja druge osebe k terorizmu. Abdullah je prebival v Newcastlu, v Veliko Britanijo pa je prvič prišel leta 2005. Leta 2010 je dobil dovoljenje, da ostane.

J. Ž.