fbpx

Aretirali kanadskega Epsteina! Peter Nygård, osumljen trgovine z ljudmi v spolne namene in spolnih odnosov z mladoletncami prijateljeval z britanskim princem Andrewom!

Peter Nygård je obtožen trgovanja ljudi za spolne namene (Foto: zajetje zaslona Youtube)

Modnega mogotca Petra Nygårda so aretirali v Kanadi in mu grozi izročitev oblasti v ZDA, saj je osumljen trgovine z ljudmi v spolne namene in drugih kaznivih dejanj, ki so podobne obtožbam zloglasnega seksualnega prestopnika in milijarderja Jeffreya Epsteina.

Ministrstvo za pravosodje je v torek naznanilo, da je 79-letni modni mogotec Peter Nygård bil aretiran zaradi obtožb izsiljevanja, trgovine z ljudmi v spolne namene in s tem tudi drugimi povezanimi kaznivimi dejanji, ki izhajajo iz desetletja trajajočega vzorca kaznivih dejanj. Nygårda bremeni kar deset žrtev spolnega nasilja, ki jih je odkrila policija na Bahamih in v Kanadi.

Iz obtožnice je mogoče zaznati, da je modni tajkun uporabil vire svojega podjetja za novačenje in vzdrževanje odraslih in mladoletnih žensk za zadovoljevanje svojih spolnih potreb, nekaj pa naj bi jih “posodil” tudi svojim prijateljem in poslovnim partnerjem. Kot poročajo mediji, je Nygård tudi prijatelj z britanskim kraljevskim princem Andrewom, ki se je soočal z domnevno povezavo s pokojnim financerjem in obsojenim spolnim prestopnikom Jeffreyem Epsteinom, ki je bil med drugim obtožen trgovanja z ljudmi. Princ Andrew naj bi leta 2000 celo dopustoval z Nygårdom v njegovem dvorcu na Bahamih.

Nygardova rezidenca na Bahamih (Foto: zajetje zaslona Youtube)

Sodni dokumenti razkrivajo, da je Nygård posebej ciljal na ženske in deklice, mlajše od 18 let, ki so prihajale iz prikrajšanih okolij in so bile v preteklosti zlorabljene. Nygård naj bi domnevno drogiral ženske in deklice, preden jih je izkoristil in včasih celo s prisilo napadel tiste, ki niso izpolnile njegovih spolnih zahtev. Obtožen je tudi zastraševanja in utišanja svojih žrtev “z grožnjami, lažnimi obljubami o modeliranju priložnosti in drugim napredovanjem v karieri, finančno podporo in z drugimi prisilnimi sredstvi, vključno s stalnim nadzorom, omejitvami gibanja in fizično izolacijo.”

Foto: epa

Finsko-kanadskega milijonarja so v ponedeljek aretirali v Winnipegu, naslednji dan pa je moral nastopiti pred sodiščem. Nygård je zanikal vse obtožbe, njegov odvetnik pa je obljubil, da bo njegova stranka na sodišču “oproščena”. Po besedah njegovega sina, sam celo misli, da je nad vsemi zakoni, ameriške oblasti pa medtem zahtevajo njegovo izročitev. Obtožnica je bila vložena po tem, ko je 57 žensk februarja vložilo tožbo proti modnemu direktorju, ki trdijo, da jih je spolno zlorabljal. Ena tožnica je v tožbi dejala, da jo je Nygard posilil leta 2004, medtem ko je bila stara le 16 let.

Po poročanju policije je Nygård prirejal podobne zabave Epsteinovim
Konec februarja sta FBI in newyorška policija preiskala newyorške pisarne Nygård v okviru preiskave trgovine z ljudmi. Po poročilih policije in FBI so bile njegove zasebne zabave presenetljivo podobne večerjam, ki jih je gostil Epstein, skupaj s ponarejenim majevskim templjem, diskoteko s striptizeto in drobnimi živalskimi skulpturami – atrakcijami, ki spominjajo na Epsteinov zloglasni otok Lolita. Epstein je lani umrl zaradi samomora med čakanjem na sojenje v zaporu. Njegova sodelavka Ghislaine Maxwell pa je bila aretirana julija, ki pa se trenutno trudi, da bi bila izpuščena proti varščini v višini 30 milijonov evrov.

Sara Rančigaj