Aretirali muslimana, ki se je prek spleta zanimal o Islamski državi: Kar 24-tisočkrat poizvedoval po terorizmu!

Slika je simbolična. (Foto: epa)

FBI je že dlje časa opazovala moškega, preiskovali so ga zaradi možne pridružitve Islamski državi.

Američani so v petek aretirali Seana Andrewa Duncana, ki se je preselil v Sterling v Virginii junija 2017, in sicer zaradi “zavestnega spreminjanja, uničevanja, pohabljanja in prikrivanja sumljivih predmetov … z namenom oviranja in zavajanja,” je razkrito v preiskavi FBI. Njihovi dokumenti razkrivajo, da so agenti FBI potrkali na Duncanova vhodna vrata z nalogom za preiskavo, on pa je zbežal skozi ena od stranskih vrat ter “nekaj stiskal v pesti”. Agenti so ga pozvali, naj se ustavi, vendar preden je to storil, je vrgel plastično vrečko nad njihove glave. Jihad Watch piše, da je bil v vrečki pomnilni čip, ki je bil razrezan na koščke in potopljen v tekočo snov, ki je ustvarjala peneče bele mehurčke.

FBI je moškega opazoval že več kot leto dni. Vse se je začelo, ko sta z ženo februarja 2016 odpotovala v Turčijo, vendar so jima tam vstop zavrnili in ju poslali nazaj v ZDA. Po vrnitvi so ju obiskali agenti FBI in ju zaslišali.

Skrbelo tudi sorodnike
Očitno pa so se za sumljivo obnašanje Duncana in njegove žene zbali tudi sorodniki. Eden od njih je namreč opozoril FBI, da se boji, da se je Duncan radikaliziral, kar je sklepal po tem, ko je izrazil navdušenje nad obglavljanjem zahodnjakov s strani islamskih džihadistov na Bližnjem vzhodu.

Prebiral publikacije teroristične skupine Al Kaida
Lanskega decembra pa so agenti FBI našli še Twitter račun, ki je bil ustvarjen novembra 2015 in je bil povezan z Duncovim telefonom. Na ta profil so postali pozorni, ker je imel napis v arabščini, ki v prevodu pomeni “Islamska država”. Neimenovani vir je FBI povedal, da mu je Duncan zaupal, da je zainteresiran, da bi se pridružil Islamski državi in da je videl, kako ima aretirani musliman pri sebi doma izrezek iz publikacije Al Kaide o tem, kako doma izdelati bombo.

Preiskovan tudi zaradi smrti dojenčka
Poleg tega so mu nastavili agenta FBI pod krinko, Duncan pa mu je zaupal o nekem posamezniku, ki mu ureja potovanje v Libijo. Junija 2017 je tamkajšnja policija preiskala tudi Duncanov telefon v nepovezani preiskavi o smrti nekega dojenčka, ob tem pa našla številne spletne povezave o gradivih, povezanih z Islamsko državo, njihovih napadih, orožju in obrambnimi taktikami. Ugotovili so, da si je na portalu YouTube ogledoval posnetke vodje Islamske države Abu Bakra al-Baghdadija. Skupno so v policijskih preiskavah odkrili več kot 24 tisoč pozitivnih rezultatov o Duncanovem iskanju besed, povezanih s terorizmom.

M. S.