fbpx

Argentina: Potreben bo drugi krog volitev

Foto: EPA

Argentina v prvem krogu volitev še ni dobila novega predsednika. Izid med kandidatom vladajoče stranke Danijelom Sciolijem in njegovem konzervativnim tekmecem Mauriciom Macrijem je bil tesen.

O novem predsedniku bo odločal drugi krog
Po delnih izidih sta Scioli in Macri na nedeljskih volitvah prejela vsak po približno 35 odstotkov glasov. Do zdaj so prešteli glasovnice z nekaj več kot 86 odstotkov volišč, rezultati pa še vedno prihajajo iz Sciolijeve baze – pokrajine Buenos Aires, kjer je bil zadnjih osem let guverner, poroča STA.

Scioli veljal za favorita
58-letni Scioli, ki je v nesreči med tekmo z motornimi čolni leta 1989 izgubil desno roko, je pred volitvami veljal za favorita, vendar ga je župan Buenos Airesa, 56-letni Mauricio Macri, presenetil. Ta je v govoru pred prvirženci komentiral izide volitev: “Kar se je zgodilo danes, je spremenilo argentinsko politiko. Izzivi niso lahki, vendar imam vero vase.”

Takšen izid ni bil pričakovan
Kot smo že poročali, so javnomnenjske raziskave napovedovale zmago Sciolija že v prvem krogu, vendar se je izkazalo, da je izid precej bolj tesen, kot je bilo pričakovano. Argentinci bodo tako o predsedniku prvič odločali v drugem krogu volitev, ta pa bo potekal 22. novembra.

V skladu z volilno zakonodajo mora kandidat za zmago v prvem krogu dobiti več kot 45 odstotkov glasov ali najmanj 40 odstotkov z 10 odstotnimi točkami prednosti pred prvim zasledovalcem.

N. K.