fbpx

Avstrija prepovedala burke in nikabe – koliko časa se bodo sprenevedali naši levičarji?

Foto: epa

Avstrijska vladajoča koalicija se je zavzela za zagovarjanje stališča, da nošenje tančice, ki prekrije celoten obraz, ni primerno na sodiščih, v šolah in ostalih javnih mestih. Tovrstna odločitev predstavlja del reformnega programa, katerega cilj je, da prepreči vzpon skrajne desnice v državi. Glede na to, da gre za pomemben varnostni ukrep, se lahko opravičeno sprašujemo, kdaj bo končno ta ukrep sprejela tudi slovenska vlada.

Sporazum, ki je bil med vladajočo avstrijsko koalicijo Socialnih demokratov in sredinsko Ljudsko stranko dosežen po več tednih pogajanj, bo po besedah avstrijskega kanclerja Christiana Kerna v praksi implementiran v naslednjih 18 mesecih.

Preberite več: Nemčija: Burke odslej prepovedane v sodstvu, vojski in drugih javnih službah

Sprejetje razsvetljenskih vrednot je nujno
V izjavi, dolgi 35 strani, so po navedbah Telegrapha vsebinsko vključeni povečani varnostni ukrepi in določila, da so migranti obvezani, da podpišejo integracijsko pogodbo in izjavo o vrednotah. Tisti, ki ne bodo pripravljeni sprejeti razsvetljenskih vrednot, bodo morali zapustiti državo in s tem življenje v avstrijski družbi.

Foto: epa

V besedilu koalicijskega sporazuma je mogoče prebrati, da obstaja prepričanje, da je nujno, da odprta avstrijska družba temelji na odprti komunikaciji, kar pa tančice, ki prekrivajo celoten obraz, preprečujejo. Prav tako sporazum prepoveduje policistom, sodnikom in javnim tožilcem, da nosijo naglavne rute, ker je to v interesu ideološke in verske nevtralnosti.

Francija je bila med prvimi državami, ki se je zavzela za prepoved
Francoski parlament je pred več kot šestimi leti sprejel zakon, ki prepoveduje nošenje burke in nikaba na javnih mestih, kar je Francijo uvrstilo med države Evropske unije, ki je med prvimi sprejela tovrstno prepoved. Decembra lani je tudi nemška kanclerka Angela Merkel pozvala k prepovedi nošenja tančic, po tem ko se je odločila, da se bo potegovala za ponovni mandat. Raznovrstne prepovedi burk pa so potrdili poslanci v Belgiji, na Nizozemskem, v Bolgariji in Švici.

 N. Ž.