fbpx

Avstralija ima prvega ministra, ki prihaja iz vrst aboriginov

Foto: epa

Po odstopu avstralske ministrice za zdravje je tamkajšnji premier Malcon Turnbull reorganiziral vlado. Aborigin Ken Wyatt je postal minister, ki bo skrbel za starejše in zdravje avtohtonega prebivalstva.

Avstralija je naredila zgodovinski korak, saj ima prvič ministra aborigina. Nekdanji fizični delavec Ken Wyatt se je po pridobljeni izobrazbi povzpel iz skromnih razmer, v katerih večinoma živi avstralsko avtohtono prebivalstvo aborigini.  Wyatt je bil prvi aborigin, ki je bil leta 2010 izvoljen v spodnji dom parlamenta, bil je tudi pomočnik ministra za zdravje.

Avstralski premier Malcon Turnbull je povedal, da si je Wyatt kot javni uslužbenec nabral veliko izkušenj na področju zdravja avtohtonega prebivalstva in kot pomočnik ministra za zdravje, “zato je idealen minister za to področje”. Wyatt je ob imenovanju dodal, da je za bila za človeka, ki prihaja iz skromnih razmer, ključna za njegov uspeh izobrazba. Aboriginom je treba omogočiti, da sami najdejo svoje rešitve in večjo zastopanosti avtohtonega prebivalstva v parlamentu.

Ken Wyatt (foto: epa)

Ken Wyatt (foto: epa)

Aborigini predstavljajo okoli tri odstotke od skupno 24 milijonov Avstralcev. So ena od družbenih skupin, ki je v najbolj neugodnem položaju. V primerjavi z ostalim prebivalstvom je med njimi več bolezni in kriminala, imajo precej nižjo izobrazbo, manjšo stopnjo zaposlenosti in krajšo življenjsko dobo.

B. J., STA