fbpx

Avstralija se spreminja v bojišče kitajskih interesov: Partija preko infrastrukturnih projektov in gospodarskega sodelovanja vse bolj politično nadzoruje najmanjšo celino

Foto: epa

Avstralski politik in predsednik vlade avstralske zvezne države Viktorije, Daniel Andrews, je v zadnjem času požel številne kritike, in sicer zaradi podpisa sporazuma o globalni razvojni strategiji kitajskih oblasti “En pas, ena pot”, ki predvideva posojila in naložbe v infrastrukturne projekte. Viktorija je sicer edina avstralska zvezna država, ki je omenjeni sporazum s Kitajsko tudi sklenila. ZDA so zaradi ravnanja viktorijskih oblasti močno vznemirjene in grozijo, da bodo prenehale deliti tajno-obveščevalne podatke z Avstralijo. Slednja očitno postaja vse bolj zanimiva za kitajsko komunistično partijo. 

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je posvaril Avstralijo, da bi Washington lahko s to državo prenehal deliti ključne tajno-obveščevalne podatke, če zvezna država Viktorija s pridružitvijo Pobudi En pas, ena pot, ogrozi telekomunikacije. Avstralija je sicer članica tajno-obveščevalne zveze “pet oči”, ki sicer vključuje ZDA, Kanado, Avstralijo, Novo Zelandijo in Veliko Britanijo. Ob tem je Pompeo jasno poudaril, da ne želijo sprejeti nobenih tveganj za svojo telekomunikacijsko infrastrukturo in nobenih tveganj glede narodne varnosti, kot so tudi dolžni ravnati s svojimi partnerji v že omenjeni zvezi. Obenem je Pompeo še dejal za javnost, da ne pozna podrobnosti glede navedenih kitajskih projektov, poroča Sputnik News.

Kitajski projekti namreč lahko ogrozijo telekomunikacijsko varnost. Pompeo je še zagrozil, da se bodo preprosto ločili, saj je to zanje povsem nesprejemljivo. Pompeo se je ob tem zavzel, da bodo ZDA “ohranile zaupanje v telekomunikacijska omrežja”, ob tem pa apelira tudi na prijatelje in zaveznike, še zlasti skupino držav, ki so vključene v projekt “pet oči” kot je tudi Avstralija, da ravnajo enako. Ob tem je še dejal, da bi Avstralci morali vedeti, da bi moral biti vsak izmed teh kitajskih projektov, natančno proučen. Dodal je še, da gre morda pri nekaterih projektih zgolj za finančne transakcije, vendar pa ima vsak izmed njih svojo ceno. Med drugim so navedena tudi ugodna finančna posojila ali druge podobne ugodnosti, ki jih nudi kitajska komunistična partija.

Foto: epa

Nad nastalo situacijo pa je zaskrbljen tudi avstralski predsednik vlade Scott Morrison, ki pa je že ponovil, da njegova vlada nikakor ne podpira odločitve zvezne države Viktorije glede njenega pristopa k Pobudi Ena pas, ena pot. Slednja se je za tovrstno sporno potezo sicer odločila oktobra lansko leto. Obenem je pristavil, da spoštuje njihove pristojnosti glede področij, za katera so zadolženi. Obenem je še izpostavil ustaljeno prakso zveznih držav, da spoštujejo in priznavajo vlogo zvezne vlade pri kreiranju zunanje politike. Morrison je ob tem še pristavil, da je to dobra praksa. To stališče pa je podprl tudi avstralski minister za notranje zadeve Peter Dutton. Ob tem pa je za javnost dejal, da mora Viktorija pojasniti, zakaj je kot edina zvezna država sprejela tovrstno odločitev.

Projekt En pas, ena pot je prvič javno razglasil kitajski predsednik Xi Jinping že leta 2013
Projekt En pas, ena pot je prvič javno razglasil kitajski predsednik Xi Jinping že leta 2013. Cilj projekta je okrepiti sodelovanje med državami na območju Evrazije in spodbuditi gospodarsko rast v regiji. Omenjeni projekt si prizadeva tudi za vlaganje v projekte, ki bi povezali na desetine držav na območju Afrike, Azije in Evrope, in sicer preko infrastrukturnih omrežij, ki bi spominjale na starodavno trgovsko Svilno pot. Nekatere zahodne države zavračajo projekt, rekoč da gre za dolžniško past, a takšne očitke Peking zavrača ter poudarja, da projekt prinaša koristi vsem udeleženim stranem.

Foto: epa

Avstralski znanstvenik Clive Hamilton je napisal Knjigo z naslovom Tiha invazija, ki govori o vse večjem političnem nadzoru Avstralije s strani kitajske komunistične partije. To je sicer lahko zaskrbljujoče v obličju kakšne nove podobne katastrofe v prihodnosti kot je koronakriza. Peking namreč stremi k prikrivanju resnice. Kitajska je že posegla v poročilo Evropske unije, ki se je nanašalo na kitajsko situacijo glede pandemije koronavirusa. Obenem Hamilton zaskrbljujoče ugotavlja tudi to, da so kitajski znanstveniki, ki imajo sicer povezave z vojsko, prodrli na največje avstralske univerze. Slednje pa sodelujejo v kitajski igri prikrivanja resnice. Presenetljive so tudi navedbe, da naj bi Kitajska naročila uničenje vseh sumljivih vzorcev v wuhanskem laboratoriju, kar trdi skupina “Pet oči”, ki združuje tajne službe ZDA, Britanije, Kanade, Avstralije in Nove Zelandije.

Nina Breznik